Foto: Canva
Vleesvervangers vaak gezonder dan het vlees dat ze vervangen, concludeerde Proveg naar aanleiding van eigen onderzoek dat het begin september wereldkundig maakte.
Vleesvervangers vergelijkbaar met vapen?
Volgens deze redenering zijn vleesvervangers eigenlijk nog erger dan gedacht. Want die worden steeds beter, zowel qua samenstelling als textuur. En hoe beter ze worden, hoe dichter ze bij het origineel komen en dus hoe moeilijker ons eetpatroon echt te veranderen naar meer plantaardig. Toch gaat de vergelijking met vapen niet op. Eten moeten we namelijk en roken is een aangeleerde verslaving. En als je redeneert volgens de âvleeseetgewoonteâ, zouden we ook moeten stoppen met havercappuccinoâs of veganistische kaasvervangers.Wat mij betreft mogen technologen en culinaire experts hun creativiteit volop blijven inzetten om betere (en minder processed) producten te makenNatuurlijk zou het veel beter zijn om minder dierlijk te eten en te kiezen voor plantaardig. Maar hoe lang hebben we de tijd om te proberen onze eetgewoontes zodanig aan te passen dat we wereldwijd vanzelf kiezen voor meer plantaardig? Ik vrees dat we niet de luxe hebben om mogelijkheden om het voedingssysteem te verduurzamen uit te sluiten. Dus mogen wat mij betreft technologen en culinaire experts hun creativiteit volop blijven inzetten om betere (en minder processed) producten te maken. Laten we â ook in het kader van het verduurzamen van het eetpatroon â toch kiezen voor de én-én-strategie. Een meer plantaardig eetpatroon is prima te combineren met de keuze voor een haverdrink in je koffie of een ontbijt met plantaardige yoghurt. En gewoon het vervangen van vlees of vis in voedingsmiddelen waarin dat makkelijk kan zonder al te veel smaak- of structuurverlies.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst