Foto: Canva
In dit artikel
De Amerikaanse productie van non-gmo soja voor voeding is de afgelopen jaren gedaald. In 2016 werd nog ruim 7,8 miljoen hectare non-gmo soja voor voeding geteeld, maar in 2021 daalde dat tot 4,6 miljoen hectare. Sinds 2020 is de productie enigszins stabiel. Dat blijkt uit een rapport van USSEC, de exportorganisatie voor Amerikaanse soja.
Opbrengstproblemen
Naarmate de grondstofprijzen weer dalen, kan deze trend weer verschuiven, zo stelt de exportorganisatie. Boeren geven echter aan dat ze ook te maken hebben met opbrengstproblemen en problemen met het bestrijden van onkruid bij het telen van non-gmo soja. Het zijn overwegingen die ze meenemen wanneer ze al dan niet kiezen voor deze soja die niet genetisch gemodificeerd is.10,8 miljoen hectare non-gmo soja
In totaal werd de afgelopen 3 jaar zoân 10,8 miljoen hectare non-gmo soja per jaar verbouwd in de Verenigde Staten. In 2016 en 2017 was dat nog ruim 13 miljoen hectare. Ongeveer de helft van deze soja wordt geteeld voor voedingsproducten. De andere helft is bedoeld voor veevoer. Overigens maakt non-gmo soja maar een klein deel uit van de totale sojaproductie in de VS: zoân 5%. In het seizoen 2022 schat USSEC de totale sojabonenproductie in op 119 miljoen ton. Ongeveer de helft wordt geëxporteerd. Non-gmo soja voor voeding maakt hier 1,7% van uit (1 miljoen ton). De organisatie verwacht dat deze hoeveelheid iets groeit tot 1,04 miljoen ton in 2023 door iets meer non-gmo sojaproductie in totaal.Japan grootste afnemer non-gmo soja
De grootste afnemer van Amerikaanse non-gmo soja voor levensmiddelen is Japan, dat naar verwachting 657.000 ton zal ontvangen van het zaaiseizoen 2022. Op de tweede en derde plaats staan Taiwan (ruim 100.000 ton) en Zuid-Korea (91.000 ton). De exportorganisatie maakte ook een inschatting van in welke producten de soja gebruikt wordt. De meeste soja zou gebruikt worden voor tofu, gevolgd door sojadrink, miso (gefermenteerde pasta van sojabonen) en natto (Japanse gefermenteerde sojabonen).Probleem aan aanbodkant
Het probleem van minder non-gmo soja voor voeding ligt puur aan de aanbodkant, zo staat in het rapport. Telers zijn minder geïnteresseerd in het telen van deze soja. De marktvraag is groot en groeit nog steeds. Dat telers uitstapten, had een domino-effect. Zo sloten bijvoorbeeld sommige bedrijven verzamelpunten voor non-gmo soja. âEr zal een overtuigend argument moeten zijn om telers die de afgelopen jaren de markt hebben verlaten terug te halenâ, om zo het aanbod non-gmo soja voor voeding weer te vergroten, aldus USSEC.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst