Foto: Canva
Toch enigszins opgetogen meldt kennisplatform Foodservice Instituut Nederland (FSIN) dat de omzet van de foodsector bijna terug is op het topniveau van 2019.
Tekort aan personeel
FSIN verwacht voor 2022 een omzetgroei in de foodsector van 7%. In dat geval gloort een nieuw record. Geen zorgen dan? Jazeker. De prijzen voor energie, grondstoffen en transport lopen fors op. Arbeid zorgt voor het grootste chagrijn. Tekort aan personeel veroorzaakt in elke schakel van de keten problemen. Restaurants blijven noodgedwongen enkele dagen per week dicht of sluiten eerder de keuken. In de distributie schort het aan mensen. In Duitse slachterijen leidt het personeelstekort bijna tot files in de Nederlandse stallen. De producentenorganisatie POV heeft daarom al een rekentool gemaakt die varkenshouders moet helpen om kosten te besparen.De oplossing is niet eenvoudigEn zo klaagt zoân beetje elk beroepsgroep dat het moeilijk is om aan mensen te komen. De oplossing is niet eenvoudig. Geld, arbeidsvoorwaarden, groeikansen, werksfeer; het zijn allemaal mogelijkheden om mee te spelen. Het begint ermee om goed personeel vast te houden.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp