Foto: ANP
In dit artikel
Argentinië heeft genetisch gemodificeerde (GMO) tarwe toegelaten.
Argentinië is het eerste land ter wereld dat toestemming geeft om tarwe te verbouwen en te verwerken, dat kunstmatig genetisch is veranderd. De HB4-tarwe is door biotechnologiebedrijf Bioceres ontwikkeld en is bestand gemaakt tegen droogte. Dat kan de hectareopbrengsten met 20% verhogen tijdens een droog groeiseizoen, stelt Bioceres.
Goedkeuring van Brazilië
Argentinië hoort bij de top 5 van tarweproducerende landen in de wereld. Bijna de helft van de tarweproductie wordt geëxporteerd naar buurland Brazilië. Bioceres gaat de tarwesoort pas op de markt brengen als Brazilië de import goedkeurt. Geen enkel land in de wereld staat de teelt, import of verwerking van GMO-tarwe toe. De meeste tarwe wordt gebruikt voor menselijke consumptie. Veel tarwe wordt geïmporteerd door islamitische landen zoals Egypte en Indonesië. Die willen geen GMO-gewassen. Landen zijn tot nu toe terughoudend GMO-tarwe te introduceren, uit angst die zeer grote afzetmarkten kwijt te raken.
Terughoudend
De Argentijnse exporteurs hebben daarom informatie gevraagd bij de regering, zegt directeur Gustavo Idigoras van Ciara-CEC, de organisatie van graanexporteurs, tegen persbureau Reuters. “Want er is geen enkel land dat de import van GMO-tarwe toestaat.” De Amerikaanse exportorganisatie Wheat Quality Council reageert terughoudend op de GMO-tarwe. Vicepresident Dave Green zegt dat daar in de VS niet aan wordt gewerkt. “Geen enkele van onze exportklanten wil GMO-tarwe.”
GMO-soja
Volgens Bioceres lopen er ook toelatingsprocedures voor HB4-tarwe in de VS, Uruguay, Paraguay en Bolivia. Het bedrijf wil die procedures opstarten in Rusland, Australië en landen in Afrika en Azië.
Er wordt wel veel GMO-soja, mais en koolzaad geteeld in de wereld. De HB4-technologie voor droogteresistentie wordt al toegepast bij sojabonen. Die sojasoort heeft toelatingen in diverse landen. Door de genetische ingreep reageert de sojaboon op droogte zoals een zonnebloem dat doet. Enkele jaren geleden werd bij de zonnebloem het gen geïdentificeerd dat ervoor zorgt dat zonnebloemen beter bestand zijn tegen droogte dan veel andere gewassen.