Een operator van Novozymes inspecteert een fermentatietank op de locatie van Novozymes in Kalundborg, Denemarken. - Foto: Novozymes
In dit artikel
Arla Foods Ingredients gaat samenwerken met Novozymes voor de ontwikkeling van alternatieve eiwitten met behulp van precisiefermentatie.
Samen gaan de bedrijven op zoek naar mogelijkheden van massaproductie van eiwitingrediënten met behulp van de techniek. Hierbij worden microben (bacteriën, schimmels, eiwitten) ingezet om bepaalde stoffen, in dit geval eiwitten, te produceren. In eerste instantie komt de focus op de productie van eiwitten voor medische voeding, daarna volgen andere segmenten.
Novozymes
Novozymes is een biotechbedrijf gespecialiseerd in precisiefermentatie en de productie van enzymen door middel van deze techniek. De enzymen vinden hun weg naar onder andere de landbouw, wasmiddelen, industrie en brandstoffen. Sinds 2019 houdt het zich ook bezig met eiwitten. Het bedrijf zal in de samenwerking met name bijdragen aan kennis over de productie. Arla draagt bij met kennis over voedingsingrediënten, met name scheidingsprocessen en droogtechnologie, en met kennis over wet- en regelgeving.
‘Alternatieve voedingsplatforms verkennen’
Group Vice President van Arla Foods Ingredients Henrik Andersen: “De samenwerking met Novozymes past perfect in onze ambitie om alternatieve voedingsplatforms te verkennen en ons assortiment zuivel- en weiproducten aan te vullen. Door gebruik te maken van onze gecombineerde expertise, productiemogelijkheden en marktinzichten, kunnen we het tempo versnellen waarmee we innovatieve eiwitproducten op de markt brengen.”
Novel Food
Bij precisiefermentatie worden micro-organismen zo aangepast dat ze bepaalde stoffen gaan produceren. Dat gebeurt in fermentatievaten, waar de micro-organismen voedingsstoffen krijgen. De eiwitten die gewonnen worden, zijn onderhevig aan goedkeuring. In de EU gaat het om een zogenoemde Novel Food. In enkele landen zijn dergelijke eiwitten al goedgekeurd voor verkoop, in de EU niet.
Arla Foods Ingredients
Lees ook: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten