NeWind Foods maakt vegatarische producten die lijken op vlees, zoals deze burger. Foto: Newind Foods
Aardappelverwerker Aviko heeft met partner Eurofrits in Spanje een nieuw merk gelanceerd voor producten op basis van plantaardige eiwitten: NeWind Foods.
Hiermee spelen de bedrijven, die al zo’n tien jaar samenwerken op Spaanse grond, in op de trend om plantaardiger, duurzamer en gevarieerder te eten. Volgens cijfers van de Protein Ingredients Global Business Review neemt met die vraag in Europa tegen 2023 met 57% toe, schetst NeWind Foods. NeWind Foods is de eerste producent van diepgevroren plantaardige eiwitproducten in Spanje. Het plantaardige voedsel moet de smaak- en textuurervaring van dierlijke eiwitproducten reproduceren. Voor de afzet van de producten is het vizier gericht op zowel supermarkten en voedings- en distributieketens als de horeca.
Vijf productlijnen
In deze eerste fase heeft het bedrijf vijf productlijnen gelanceerd, waarvan vier met kippensmaak. Deze zijn gemaakt van erwten, sojabonen en tarwe. De vijfde heeft een rundvleessmaak, gemaakt van erwt. Hier rollen onder andere nuggets en burgers uit.
In de NeWind Foods-fabriek werken 160 mensen. De productiecapaciteit is 18.000 ton per jaar. Met het netwerk van de diepvriesgiganten Aviko en Eurofrits verwacht NeWind Foods zijn expansieproces buiten Spanje te versnellen.