Skip to content

Bakery Sweets Center wil voeding maken van onverkocht brood

Van het onverkochte brood worden voedingsproducten gemaakt op basis van versuikerde broodpasta.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Van de 6.000 ton onverkocht brood moet 30% hergebruikt worden, als producten op basis van versuikerde broodpasta.

Het Bakery Sweets Center start een project om onverkocht brood te hergebruiken als voedingsgrondstof. Het doel is om 30% van de 6.000 ton brood die jaarlijks overblijft te verwerken tot een grondstof voor voeding. Het Bakery Sweets Center verwacht in november dit jaar de eerste toepassingen te presenteren in de vorm van producten op basis van versuikerde broodpasta, met een aandeel van 25% suiker. Normaal wordt onverkocht brood verwerkt in veevoer.

Initiatief van bakkerij Faber

Het project is een initiatief van bakkerij Faber in Hoogeveen. De bakkerij voorziet de projectdeelnemers van grondstof. Het European Bakery Innovation Centre in Papendrecht onderzocht hoe retourbrood verwerkt kan worden tot een voedingsgrondstof. Dat werd gesuikerde broodpasta. Mbo Life Sciences gaat voedingsmiddelen op basis van die grondstof ontwikkelen, zegt Tsjollyn Kuperus, docent Voedingsmiddelentechnologie. “We zijn nog maar kort bezig, maar hebben al cupcakes, koeken en ijs gemaakt met de broodpasta. Een student houdt zich bezig met bierbrouwen. Een product bedenken is de basis. De volgende stap is de haalbaarheid, het onderzoek naar houdbaarheid, etikettering, traceability en voedingswaarde. Deze taak ligt bij de studenten aan Hogeschool Van Hall Larenstein.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur