Skip to content

Bakker Kisteman: géén verdubbeling broodprijs

Bakker Arend Kisteman nuanceert met een berekening verhalen over verdubbeling van broodprijzen.

Updated on:
Business
Achtergrond
NBOV-voorzitter en bakker Arend Kisteman nuanceert een verdubbeling van de broodprijs: "Kosten van brood bestaan uit meer dan alleen die van tarwe." - Foto: Ronald Hissink premium

NBOV-voorzitter en bakker Arend Kisteman nuanceert een verdubbeling van de broodprijs: "Kosten van brood bestaan uit meer dan alleen die van tarwe." - Foto: Ronald Hissink

De stijgende tarwe- en energieprijzen maken brood duurder. Maar het moet niet worden overdreven, vindt NBOV-voorzitter en bakker Arend Kisteman. “Het leidt niet tot een verdubbeling van de broodprijs.”

Tarwe is schreeuwend duur geworden. Vorige week noteerde de termijnmarkt in Parijs zelfs bijna € 400 per ton maaltarwe voor het eerst aflopende contract (mei 2022). Dat is ruim 40% hoger dan een jaar geleden en ruim een verdubbeling ten opzichte van de notering in maart 2020 van het toen eerstaflopende termijncontract. Brood zal dus wel veel duurder worden, valt te lezen in veel mediaberichten. Voorzitter Arend Kisteman van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV) nuanceert dat. “Over de stijgende tarweprijs hebben we de afgelopen weken enorm veel gelezen. De broodprijs zou zelfs over de kop gaan. Maar is dat wel zo? De kosten van brood bestaan uit meer dan alleen die van tarwe.”

Berekening stijging broodprijs

Om dat te verduidelijken, pakt Kisteman de jaarcijfers over 2021 van zijn bakkerij in Zwolle erbij. “Voor de berekening gebruik ik een volkorenbrood dat in de winkel € 2,75 kost. Naast water, zout en gist voegen we verder niks toe, dus het verhaal is behoorlijk rechttoe rechtaan. Stel dat mijn inkoopprijs van tarwe met 40% stijgt en dat ik hetzelfde financieel resultaat wil halen als in 2021, dan moet ik de verkoopprijs met 32 cent verhogen naar € 3,07. Stel dat mijn energiekosten ook stijgen met 40%, dan moet ik de prijs nog eens met 3 cent verhogen naar € 3,10.” Dat zijn omgerekend per volkorenbrood prijsstijgingen van 11,6% en 12,7%. Kisteman: “Onlangs verschenen er mediaberichten dat een brood wel € 5 kon gaan kosten. Bakkers zeggen tegen mij dat dergelijke berichten ons product niet kapot moet maken. Daarom heb ik dit rekensommetje gemaakt. Als er snel vrede komt in Oekraïne, of de akkers kunnen daar dit voorjaar wel worden ingezaaid, kan de tarweprijs ook weer snel zakken. Je ziet dat de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs de laatste week al is gezakt.”
Als er snel vrede komt in Oekraïne, of ze kunnen daar de akkers dit voorjaar wel inzaaien, kan de tarweprijs ook weer snel zakken
Ook de invloed van de energiekosten op de broodprijs is beperkt, stelt Kisteman. “Als mijn kosten voor energie verdubbelen dan heeft dat veel minder impact op mijn kostprijs dan een stijging van de loonkosten met 4%. Consumenten begrijpen dat brood duurder moet worden. Ik krijg zelden klachten in mijn winkel over een prijsstijging.”

Bakkerijen hebben inkoopprijs tarwe nog vaststaan

Kisteman wil met zijn nuancering echter niet de indruk wekken dat er weinig aan de hand is. “Er zijn bakkerijen waarvan de contracten wél zijn afgelopen en die kampen met inkoopprijsverhogingen van 30% tot 40%. Maar tot een algemene verdubbeling van de verkoopprijs van een brood hoeft dit zeker niet te leiden. Een groot aantal bakkerijen heeft de inkoopprijs van tarwe voor dit jaar nog vaststaan op de prijzen van begin dit jaar. Hetzelfde geldt voor de energie. De vraag is dus wat de prijzen worden in januari 2023, maar voor nu lijken de verhogingen nog wel mee te vallen.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur