NBOV-voorzitter en bakker Arend Kisteman nuanceert een verdubbeling van de broodprijs: "Kosten van brood bestaan uit meer dan alleen die van tarwe." - Foto: Ronald Hissink
De stijgende tarwe- en energieprijzen maken brood duurder. Maar het moet niet worden overdreven, vindt NBOV-voorzitter en bakker Arend Kisteman. âHet leidt niet tot een verdubbeling van de broodprijs.â
Berekening stijging broodprijs
Om dat te verduidelijken, pakt Kisteman de jaarcijfers over 2021 van zijn bakkerij in Zwolle erbij. âVoor de berekening gebruik ik een volkorenbrood dat in de winkel â¬Â 2,75 kost. Naast water, zout en gist voegen we verder niks toe, dus het verhaal is behoorlijk rechttoe rechtaan. Stel dat mijn inkoopprijs van tarwe met 40% stijgt en dat ik hetzelfde financieel resultaat wil halen als in 2021, dan moet ik de verkoopprijs met 32 cent verhogen naar â¬Â 3,07. Stel dat mijn energiekosten ook stijgen met 40%, dan moet ik de prijs nog eens met 3 cent verhogen naar â¬Â 3,10.â Dat zijn omgerekend per volkorenbrood prijsstijgingen van 11,6% en 12,7%. Kisteman: âOnlangs verschenen er mediaberichten dat een brood wel â¬Â 5 kon gaan kosten. Bakkers zeggen tegen mij dat dergelijke berichten ons product niet kapot moet maken. Daarom heb ik dit rekensommetje gemaakt. Als er snel vrede komt in Oekraïne, of de akkers kunnen daar dit voorjaar wel worden ingezaaid, kan de tarweprijs ook weer snel zakken. Je ziet dat de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs de laatste week al is gezakt.âAls er snel vrede komt in Oekraïne, of ze kunnen daar de akkers dit voorjaar wel inzaaien, kan de tarweprijs ook weer snel zakkenOok de invloed van de energiekosten op de broodprijs is beperkt, stelt Kisteman. âAls mijn kosten voor energie verdubbelen dan heeft dat veel minder impact op mijn kostprijs dan een stijging van de loonkosten met 4%. Consumenten begrijpen dat brood duurder moet worden. Ik krijg zelden klachten in mijn winkel over een prijsstijging.â
Bakkerijen hebben inkoopprijs tarwe nog vaststaan
Kisteman wil met zijn nuancering echter niet de indruk wekken dat er weinig aan de hand is. âEr zijn bakkerijen waarvan de contracten wél zijn afgelopen en die kampen met inkoopprijsverhogingen van 30% tot 40%. Maar tot een algemene verdubbeling van de verkoopprijs van een brood hoeft dit zeker niet te leiden. Een groot aantal bakkerijen heeft de inkoopprijs van tarwe voor dit jaar nog vaststaan op de prijzen van begin dit jaar. Hetzelfde geldt voor de energie. De vraag is dus wat de prijzen worden in januari 2023, maar voor nu lijken de verhogingen nog wel mee te vallen.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij