De chocoladefabriek in Wieze ligt voorlopig stil. Foto: AFP
Het Zwitserse Barry Callebaut moet honderden tonnen chocolade in haar fabriek in het Belgische Wieze vernietigen nadat er salmonella is vastgesteld. Het bedrijf heeft ook laten weten dat er geen besmette chocoladeproducten in de voedingsketen terecht zijn gekomen.
âVanaf maandag starten wij met het opruimen van honderden tonnen aan chocolade. Er zit nog liquide chocolade in vrachtwagens en we hebben ook nog chocolade op onze lijnen liggenâ, aldus een woordvoerder. âWe gaan de producten verwijderen en vernietigen. Het gaat om afvalverwerking categorie 2, dat is vergisting die moet gebeuren.â
Bij intern onderzoek is vastgesteld dat lecithin, een veel in chocolade gebruikt ingrediënt, de bron van de besmetting is. âDit is een zeer zeldzaam incident. Niet alleen beschikt Barry Callebaut over een Food Safety Charter en procedures maar ook werken er meer dan 230 collegaâs in Europa en meer dan 650 wereldwijd in voedselveiligheid en kwaliteit. Bij de fabriek in Wieze zijn medewerkers getraind in het herkennen van voedselveiligheidsrisicoâs. Dat stelde het team in staat om dit risico snel te identificeren en het brononderzoek te starten.â
Voorlopig ligt fabriek nog stil
De chocoladefabriek in Wieze blijft voorlopig stilliggen. Eerst moet verder onderzoek worden gedaan naar de diepere bronnen waarna alle productiefaciliteiten grondig gereinigd dienen te worden. Door de problemen bij Barry Callebaut liggen ook de meeste andere chocoladefabrikanten in België momenteel nog plat. âElk voedingsbedrijf moet de opruiming en vernietiging zelf organiseren. Maar wij hebben wel een regeling kunnen treffen met het Federaal Voedselagentschap en met verzekeraars zodanig dat dit georganiseerd kan gebeuren. Er is een verwerker aangesteld die door de bedrijven kan gecontacteerd worden,â aldus het Zwitserse chocoladebedrijf.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij