Skip to content

BASF wil gezondheid groentes meetbaar maken

BASF onderzoekt lycopeengehalte in tomaten. Lycopeen bevat een antioxidant en een ontstekingsremmer.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Lycopeen zorgt voor de rode kleur van tomaat en heeft gezondheidseffecten die BASF nu beter in beeld wil brengen. - Foto: Canva

Lycopeen zorgt voor de rode kleur van tomaat en heeft gezondheidseffecten die BASF nu beter in beeld wil brengen. - Foto: Canva

Jara van den Bogaerde van BASF’s groentezaad divisie doet onderzoek naar het lycopeengehalte in tomaten. Doel is bedrijven in tomatenketens uitleggen wat er precies in producten zit en waarom het eten van de groente gezond is.

Lycopeen is een natuurlijk pigment dat zorgt voor de rode kleur van de tomaat. Daarnaast heeft het vermeende gezondheidseffecten; een anti-oxidant en een ontstekingsremmende werking. Daarmee kan lycopeen het risico op welvaartsziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten verkleinen.

Lycopeengehalte kan verschillen

“We gaan het exacte effect van lycopeen beter in beeld brengen”, vertelt onderzoeker Van den Bogaerde in een interview met Brightlands Campus Greenport Venlo, waarmee ze samenwerkt in het topsectorproject De Waarde(n) van Groenten en Fruit. “Het gehalte lycopeen kan per type tomaat – van cherry- en trostomaat tot aan een vleestomaat – verschillen. Ook de teeltwijze kan effect hebben op het lycopeengehalte.”

Voor het onderzoek heeft BASF acht rassen aangeleverd en de eerste resultaten zijn veelbelovend, zegt Van den Bogaerde. “We zien echt verschillen in het gehalte lycopeen in de verschillende rassen en type tomaten.”

Door gericht te veredelen is het volgens haar mogelijk om rassen te creëren die altijd een gewenste hoeveelheid lycopeen aanmaken. “Een teler kan een tomaat met een gegarandeerd hoog lycopeengehalte op de markt brengen.”

Efficiënter en goedkoper

Nauwkeurig meten is hierbij essentieel. Het kan nu al, maar het is kostbaar en tijdrovend. “We willen twee meetmethodes ontwikkelen die efficiënter, sneller en goedkoper zijn. Ook willen we een challengemodel ontwikkelen, waarbij het hele plaatje van gezondheidseffecten van producten wordt bekeken, om juist die ontstekingsremmende effecten van groenten en fruit makkelijker te onderzoeken.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur