THE FILET is de plantaardige zalmfilet van Revo Foods. Samen met Paleo gaan ze de filet verrijken met het eiwit myoglobine. Foto: Revo Foods
Het Belgische Paleo gaat een samenwerking aan met de Oostenrijkse vleesvervangerproducent Revo Foods. De twee gaan samenwerken aan een plantaardig alternatief voor myoglobine voor zalmvervangers.
De twee bedrijven hebben €2,2 miljoen aan subsidie gekregen voor de ontwikkeling van myoglobine, een zuurstofbindend eiwit dat voorkomt in de spieren van gewervelde dieren. Volgens Paleo is dit eiwit cruciaal voor authentieke smaak en voedingswaarde van vlees. Ook in vis geeft dit eiwit de karakteristieke smaak en kleur en is rijk aan ijzer. Paleo wil dit eiwit gaan produceren met behulp van precisiefermentatie. Het bedrijf legt zich toe op het verbeteren van de smaak van vlees- en zuivelvervangers met precisiefermentatie.
Eiwit toevoegen aan bestaande receptuur zalmvervanger
Revo Foods heeft de plantaardige zalm al ontwikkeld met behulp van zijn 3D-printtechnologie. Hiervoor gebruikt het bedrijf algen, erwteiwit en mycoproteïnen. ‘THE FILET – Inspired by Salmon’, zoals de plantaardige filet heet, is al verkrijgbaar in Oostenrijkse supermarkten. De myoglobine wordt aan de receptuur van Revo Foods toegevoegd om de ‘ultieme’ zalmfilet te creëren. Het eindproduct bevat hierdoor meer ijzer en eiwit dan de huidige variant.
Wanneer de plantaardige zalmfilet klaar zal zijn, hebben de bedrijven niet bekendgemaakt.