Skip to content

Belgische veilingen bezorgd wegens hoge teeltkosten

De Belgische veilingen van groente en fruit stevenen af op een licht stijgende omzet (+2%), terwijl de kosten voor telers explosief zijn gestegen.

Veel Belgische appeltelers draaien verlies. Ze rooien massaal appelbomen. - Foto: Herbert Wiggerman

Veel Belgische appeltelers draaien verlies. Ze rooien massaal appelbomen. - Foto: Herbert Wiggerman

De Belgische veilingen van groente en fruit lijken af te stevenen op een licht stijgende omzet (+2%), terwijl de kosten voor telers explosief gestegen zijn.

“Ik maak me grote zorgen. De telers weten niet waar ze aan toe zijn”, vertelt Luc Vanoirbeek, secretaris van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). Hij spreekt van een nooit eerder geziene crisis voor groente- en fruittelers. “Zeg maar beter polycrisis: een crisis op meerdere vlakken.” Veel telers draaien volgens hem rode cijfers.

Belgische telers rooien massaal appelbomen

In de appelteelt in België draait het gros van de ondernemers verlies. Appelbomen worden massaal gerooid. “De Russische markt is volledig gesloten voor Europese appels, waardoor er een overaanbod is in Europa. Daarnaast is er ook nog eens extra import uit landen als Turkije”, vertelt Vanoirbeek. “Behalve de verstoorde afzetmarkt en het overaanbod hebben de telers ook nog eens te maken met opslagkosten die sterk stegen door de hoge energieprijzen.”

Klimaatproblemen en streng EU-beleid

Andere problemen en uitdagingen op het bord van de groente- en fruittelers zijn onder andere de klimaatproblemen, die oogsten in gevaar brengen en nopen tot investeringen in bijvoorbeeld irrigatiesystemen. Ook de strenge Europese verduurzamingseisen hangen boven de markt. Deze eisen betreffen onder andere het terugbrengen van het gebruik van plastic verpakkingen. Ook het aanbod gewasbeschermingsmiddelen staat onder druk.

Gevolgen energiecrisis

Door de energiecrisis zou het merendeel van de Belgische glasgroentetelers deze winter een of meer de kas leeg laten staan. De energiecrisis heeft ook de mondiale en zelfs Europese verhoudingen verstoord. Op andere continenten zijn de energieprijzen veel minder gestegen en kan dus goedkoper gewerkt worden. Ook binnen de EU zijn er verschillen, zo zijn de energieprijzen in Frankrijk relatief laag, wat Franse telers een concurrentievoordeel geeft.

Lees ook: Energiecrisis doet Nederlandse glastuinbouw in zijn voegen kraken

Snel delen

Afbeelding
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw