Foto: Hans Prinsen
In dit artikel
Hoe verleidelijk ook, het is geen goed idee om nu naar aanleiding van de acute Oekraïnecrisis over te gaan tot drastische maatregelen om de eiwittransitie te versnellen, vindt Woody Maijers.
Zorgvuldigheid en goed samenspel
Maar hoe verleidelijk ook, het is geen goed idee om nu naar aanleiding van deze acute problemen over te gaan tot drastische maatregelen om de eiwittransitie te versnellen. De omschakeling naar alternatieve eiwitten vraagt zorgvuldigheid en goed samenspel tussen wetenschappers en de vele bedrijven die gericht investeren in innovaties en duurzame oplossingen. De markt, lees consument, vraagt ook aandacht in de omschakeling. Nu paniekvoetbal spelen door het vermengen van de belangen zal de transitie eerder vertragen dan versnellen. De Tweede Kamer kan nu beter haar tijd besteden aan een Nationale Eiwitstrategie met een langetermijnhorizon waarin al de verschillende facetten die bij een transitie horen, een plek krijgen.Deskundigen verwachten dat de alternatieve eiwitproductie pas na 2030 op het tipping point komtEen transitie is per definitie een meerjarig proces omdat het complex is. Het gaat om een maatschappelijke systeemverandering. Een crisis kan een duwtje geven, maar alleen als het transitieproces dat duwtje kan verwerken. Dat is nu veel te vroeg. De eiwittransitie komt net op gang en de alternatieve (niet-dierlijke) eiwitmarkt is naar schatting minder dan 2%. De eerste start- en scale-ups hebben een plek in de keten gevonden. Grote voedingsbedrijven stappen ook meer en meer in. Grote onderzoeksprogrammaâs lopen nog. Regelgeving moet nog aangepast worden om de nieuwe eiwitten goed in de voedselketens in te kunnen passen als ingrediënten. Consumentenvoorkeuren en -acceptatie beginnen net te komen, gevestigde belangen bieden nog geen âlevel playing fieldâ voor nieuwe eiwitten. Kortom, deskundigen verwachten dat de alternatieve eiwitproductie pas na 2030 op het tipping point komt om de bestaande dierlijke eiwitketen serieus te gaan vervangen.
Ongewenste effecten
De oorlog en de eiwittransities spelen zich af in verschillende tijdsdimensies. Als je die verhaspelt, krijg je ongewenste effecten die niet bijdragen aan de versnelling van de eiwittransitie en oplossen van het acute voedselprobleem voor mens en dier. Marktverstoring door politiek ingrijpen kan makkelijk investeerders afschrikken. Ook is de keten niet klaar om vraag en aanbod te laten groeien zonder negatieve prijseffecten die de consument of producten afschrikken.Laten we ons niet gek maken door deze oorlog en de eiwittransitie koppelen aan de veevoercrisisHet is begrijpelijk en verleidelijk om deze crisis te benutten om hervorming te versnellen, maar dan moet het wel functioneel zijn voor het veranderproces. Over een paar jaar als we tegen het tipping point van de eiwittransitie zitten, ontstaat vast momentum dat we kunnen benutten om de transitie te versnellen.
Meerjarige visie en investeringen
De Tweede Kamer kan nu beter haar tijd besteden aan een Nationale Eiwitstrategie met een lange-termijn horizon waarin al de verschillende facetten die bij een transitie horen een plek krijgen. Een meerjarige visie en investering hoort daar zeker bij zodat investeerders, bedrijven en consumenten vertrouwen krijgen in deze duurzame oplossingsrichting. Laten we ons niet gek maken door deze oorlog en de eiwittransitie koppelen aan de veevoercrisis, maar een eigen meerjarige strategie ontwikkelen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp