Skip to content

Beslagveiling gebouwen melkveehouders Van Bakel

Updated on:
Business
Nieuws
De woning op het erf van Vrebamelkvee en de woning ertegenover in Vredepeel worden geveild. - Afbeelding: Google

De woning op het erf van Vrebamelkvee en de woning ertegenover in Vredepeel worden geveild. - Afbeelding: Google

Gebouwen van de melkveehoudersfamilie Van Bakel waarop beslag is gelegd worden donderdag 15 april geveild. Dat heeft Huijbregts Notarissen & Adviseurs uit Den Bosch bekendgemaakt.

Het gaat om twee woonhuizen: een op het erf van Vreba Melkvee en een woning aan de overkant van het melkveebedrijf in het Limburgse Vredepeel. Vreba Melkvee is voor zover bekend het grootste melkveebedrijf van Nederland.

Eind 2020 werd duidelijk dat er door schuldeisers voor miljoenen beslag is gelegd op tientallen percelen grond en gebouwen van de familie.

Onder de schuldeisers die beslag hebben gelegd op de grond zitten melkveehouders die zaken hebben gedaan met Vreba Vastgoed of Vreba Melkvee en daarbij al dan niet een samenwerkingsverband zijn aangegaan.

Lees ook: Leverancier haalt mestverwerker op bij Vreba Melkvee

Investeringen in Amerikaanse activiteiten Van Bakel

Op de woningen die in april worden geveild, is door meerdere schuldeisers beslag gelegd, waaronder Lauka Holding, het moederbedrijf van Swaans Beton, marktleider in stalvloeren in Nederland.

De andere schuldeiser die daarop beslag heeft gelegd is investeerder Rien van Zelst. Hij leende zo’n twintig jaar geleden circa € 2 miljoen aan Van Bakel Onroerend Goed, van Willy van Bakel, voor de Amerikaanse activiteiten van de firma. Van Bakel Onroerend Goed is failliet verklaard, maar het onderpand dat indertijd is gegeven voor de leningen is nog steeds geldig, oordeelde de Hoge Raad. Het melkquotum van Vreba Melkvee diende daarbij als onderpand.

Een deel van het geld is terugbetaald, maar nog niet alles. Van Zelst had eind vorig jaar al laten weten de gebouwen waarop beslag is gelegd, desnoods via een openbare verkoping te laten veilen, als hij zijn geld niet terug zou krijgen. Dat gaat nu gebeuren, tenzij er voor die tijd alsnog wordt betaald.

Van Bakel onaangenaam verrast

René van Bakel was onaangenaam verrast door de advertentie waarin de veiling wordt aangekondigd. Hij wil het echter niet zover laten komen. “Er wordt niet geveild”, aldus René van Bakel.

De veiling is vooralsnog gepland op 15 april in hotel-restaurant Jagershorst in het Brabantse Leende. Tijdens de veiling kan ook online een bod worden uitgebracht via de website www.openbareverkoop.nl. De veiling kan in verband met corona ook nog enkel via internet gaan plaatsvinden.

Snel delen