Verschillende broodsoorten. De vraag naar glutenvrij brood groeit. - Foto: Ronald Hissink
Een Braziliaanse voedingsdeskundige heeft een glutenvrij brood ontwikkeld op basis van kikkererwtenmeel en de plantaardige oplosbare vezel psyllium.
Hierover wordt in diverse wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd.
Vanessa Dias Capriles, professor aan de Federale Universiteit van São Paulo in Santos, zich richt op het verbeteren van glutenvrije producten. Gluten is het woord voor eiwitten die van nature voorkomen in granen als tarwe, rogge en gerst. Het zorgt voor elasticiteit en structuur van het brooddeeg en verlengt de houdbaarheid van het brood.
Meer vraag naar glutenvrije producten
Wereldwijd leidt echter een toename van glutenintolerantie (coeliakie) tot meer vraag naar glutenvrije producten. Het aanbod van die producten valt vaak tegen op gebied van smaak, uiterlijk en duurzaamheid.
Capriles geeft aan dat haar team een brood met 17% psyllium heeft geproduceerd. In combinatie met kikkererwtenmeel wordt een brood gebakken dat voedzaam is en de bloedsuikerspiegel rustig houdt. Het past dus in een gezond dieet. Bovendien kan het brood goed worden bewaard, tot wel een week op kamertemperatuur.