Skip to content

Bierbostel geschikt voor voeding, maar nog lange weg te gaan

Om bierbostel in humane voeding te verwerken, zijn er nog wel wat hindernissen te nemen.

Updated on:
Achtergrond
Innovatie
Swinkels Family Brewers heeft onder de merknaam Bavaria een worstenbroodje ontwikkeld dat is gebakken van deeg met bierbostel. - Foto: Swinkels Family Brewers premium

Swinkels Family Brewers heeft onder de merknaam Bavaria een worstenbroodje ontwikkeld dat is gebakken van deeg met bierbostel. - Foto: Swinkels Family Brewers

De wereld produceert veel bierbostel. Dat gaat nu het veevoer in, maar bierbostel kan goed worden verwerkt in voeding. Er zijn nog wel wat hindernissen te nemen.

De wereld drinkt veel bier. Bij de productie ervan komt ieder een jaar een gigantische berg van 46 miljoen ton bierbostel bij vrij. Dat is een onafzienbare rij van 1,4 miljoen vrachtwagens. Bierbostel wordt nu vooral gebruikt als veevoer. Een klein deel wordt in sommige landen zelfs verbrand als biomassa, terwijl er veel vezels en eiwitten in zitten. Als bierbostel wordt gebruikt voor voeding in plaats van voer, dan krijgt de reststof een flinke aanvullende waarde. Maar daar is nog een lange weg voor te gaan, bleek onlangs op een webinar van Foodvalley over het verwaarden van bierbostel.

‘Biergraan’ bevat veel vezels en eiwitten

Er wordt mondjesmaat al voeding gemaakt van bierbostel. Zoals door het bedrijf MaGie Creations, vertelde oprichter Madeleine Gielens op het webinar. MaGie Creations won vorige week de publieksprijs van de Gelderse Circulaire Innovatie Top 20. Gielens: “Nederland produceert jaarlijks ongeveer 560.000 ton biergraan, zoals ik bierbostel liever noem. Bij het brouwen van bier trekt het water de suikers en zetmelen uit de gerst. Wat overblijft bevat veel vezels en eiwitten, waarvan hoogwaardige voedingsingrediënten gemaakt kunnen worden. Wij verwerken biergraan tot pizzabodems, pasta, repen, broodjes, graanrepen en koekjes.”

Bekijk ook de video: Bierbostel krijgt nieuw leven als graanreep

Bierworstjes op basis van bierbostel

Ook bierbrouwer Swinkels Family Brewers ziet heil in voeding uit bierbostel, zei directielid Broos Swinkels op het webinar. “De consumptie van bier gaat vaak samen met die van bierworstjes. Daarom hebben wij een bierworstje ontwikkeld op basis van bierbostel. Het worstje is deze maand gepresenteerd. We zijn in gesprek met supermarkten om het op de markt te brengen.” Het Duitse bedrijf Ever Grain Ingredients maakt voedingsingrediënten op basis van bierbostel, zegt directielid Jacqueline Hochreiter. “We maken een eiwitrijk ingrediënt en een vezelrijk ingrediënt. Als bierbostel door een koe wordt gegeten, dan wordt slechts 2% van het eiwit in bierbostel benut door de mens. Dat kan veel efficiënter door bierbostel te verwerken in voeding in plaats van te gebruiken als veevoer.”

Lees ook: Tetra Pak: bierbostel is geschikt te maken voor voeding

Bierbostel upcyclen van voer naar voeding

Op grote schaal bierbostel toepassen in voeding is echter nog een lange weg, zei innovatiemanager Jolijn Zwart-Van Kessel van Foodvalley op het webinar. “Bierbostel is goed te upcyclen van voer naar humane voeding, omdat het veel cellulose, eiwitten en vezels bevat. Maar er zijn struikelblokken. Het is een uitdaging om supermarkten zo ver te krijgen nieuwe producten te verkopen. De schaalgrootte voor verwerking tot voeding ontbreekt, terwijl de logistiek naar veevoer al lang bestaat. Er zijn veel alternatieve voedingsingrediënten, dus er is veel concurrentie. Er leven vragen over kwaliteit, voedselveiligheid, productie en opslag. Er gelden voor voeding andere regels dan voor veevoer. Maar de struikelblokken kunnen worden overkomen. En de consument vindt upcycling belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de consumenten wereldwijd upcycling meeweegt bij de keuze uit voedingsmiddelen. Daarom heeft bierbostel veel potentie voor de voedingsmarkt.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur