Skip to content

Bijna 27.000 aanvragen noodregeling banenbehoud

Updated on:
Business
Nieuws
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn op de regeling. Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft aan dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn op de regeling. Foto: ANP

Bijna 27.000 bedrijven hebben zich bij het UWV gemeld voor een aanvraag van steun uit de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW).

De eerste 18.000 aanvragen kwamen al voor 12.30 uur binnen bij de uitvoeringsinstantie.

De mogelijkheid om de loonkosten vergoed te krijgen vanwege de economische coronacrisis, is maandag om 9.00 uur open gegaan. Het UWV zei vrijdag voorbereid te zijn op ‘tienduizenden aanvragen per dag’ en realiseerde een wachtrij op het aanvraagloket.

Een uitsplitsing naar bedrijfstypen of sectoren kan de woordvoerder van het UWV niet geven. “Wellicht komt dat op een later punt wel.” Bedrijven die meer dan 20% omzetverlies draaien kunnen een vergoeding van de loonkosten voor drie maanden ontvangen. De overheid betaalt maximaal 90% van het Sociale Verzekeringsloon. Het eerste bedrag dat het UWV uitkeert is 80% van de totale vergoeding. De hoogte van het percentage vergoeding is afhankelijk van de omzetval.

Regeling ontoereikend voor tuinders

LTO Nederland waarschuwde vrijdag dat de regeling ontoereikend is voor tuinders en ondernemers in bijvoorbeeld de bollensector. Het verlies aan omzet wordt berekend door de jaaromzet door vier te delen. Bedrijven die dus in het voorjaar meer omzet draaien, zien op jaarbasis een groter percentage van de omzet verdampen dan nu berekend en vergoed wordt. Ook Cumela, brancheorganisatie voor loon- en grondwerk ziet dat voor haar leden de NOW-regeling niet volledig voldoet in de behoefte.

Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkende vorige week dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn op de regeling. Hij zegt dat de regeling met grote haast gemaakt is om zo snel mogelijk in werking te treden om ondernemers te ondersteunen.

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur