Skip to content

Bijna 3 miljoen mensen kunnen eten van verspild voedsel

In 2030 moet voedselverspilling zijn gehalveerd in Nederland. De tijd dringt om dat doel te halen.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Uit een analyse van het gesorteerde afval blijkt dat consumenten in 2019 17% minder voedsel verspilden ten opzichte van 2016. - Foto: Canva premium

Uit een analyse van het gesorteerde afval blijkt dat consumenten in 2019 17% minder voedsel verspilden ten opzichte van 2016. - Foto: Canva

In 2030 moet voedselverspilling zijn gehalveerd in Nederland. De tijd dringt om dat doel te halen, blijkt uit de Monitor Voedselverspilling.

Het is bijna niet voor te stellen hoeveel voedsel verloren gaat in Nederland. Volgens een kamerbrief van minister Henk Staghouwer van Voedselkwaliteit komt ongeveer 2 miljard kilo voedsel per jaar nooit in een mond terecht. De overheid wil dat Nederland in 2030 de helft minder voedsel verspilt dan in 2015. Die besparing van 1 miljard kilo voedsel is voldoende om 2,7 miljoen mensen een jaar van te voeden. Dat is ruim 15% van de Nederlandse bevolking, schrijft Staghouwer.

Samen Tegen Voedselverspilling

De overheid presenteerde in 2018 de nationale agenda Samen Tegen Voedselverspilling. Inmiddels hebben honderd bedrijven en organisaties zich daarbij aangesloten. Over acht jaar moet het doel zijn gehaald. “De tijd dringt”, schrijft Staghouwer.

In Nederland wordt de voedselverspilling gemonitord in de hele keten, inclusief de consumenten. Volgens de monitor is de consument verantwoordelijk voor 23% tot 32% van alle voedselverspilling. Bij de consumenten gaat het de goede kant op, blijkt uit de deze week verschenen Monitor Voedselverspilling. Uit een analyse van het gesorteerde afval blijkt dat consumenten in 2019 17% minder voedsel verspilden ten opzichte van 2016. Dit jaar volgt een nieuwe meting. Als de dalende trend doorzet dan wordt het doel om verspilling te halveren in 2030 gehaald bij de consumenten.

Schatting gebaseerd op openbare afvalgegevens

In de hele voedingsketen wordt de verspilling gemeten op basis van afval- en veevoergegevens. Tussen 2009 en 2018 bleef de verspilling gelijk. In 2019 was voor het eerst een daling te zien. Maar dat komt deels doordat consumenten minder voedsel weggooiden. In de rest van de keten is dus nog flink wat werk aan de winkel om het doel voor 2030 te halen.

De overheid schat de verspilling in 2019 op 88 tot 138 kilo voedsel per hoofd van de bevolking. Dat is totaal 1,5 tot 2,4 miljard kilo. De huidige monitor is gebaseerd op openbare afvalgegevens, waardoor schattingen moeten worden gemaakt voor de minimale en maximale hoeveelheid voedsel in het afval. De EU verplicht sinds dit jaar dat voedselverspilling ieder jaar in elke lidstaat wordt gemeten.

Voedselverspilling per sector meten

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV) en Wageningen University en Research (WUR) hebben een model ontwikkeld om de verspilling per sector te meten. In 2022 worden die gemaakt voor de zuivelsector, de vleessector en de horeca. Om bedrijven te helpen verspilling tegen te gaan is in 2019 een voucherregeling in het leven geroepen. Met een voucher kunnen bedrijven deskundige hulp inschakelen. Daarnaast wordt een studie uitgevoerd in hoeverre reststromen op een andere manier zijn te gebruiken dan nu gebeurt.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur