BioCraft heeft EU-goedkeuring gekregen voor de productie en verkoop van kweekvlees voor diervoeding. Foto: BioCraft
In dit artikel
Kweekvleesbedrijf BioCraft Pet Nutrition heeft goedkeuring gekregen van de Oostenrijkse autoriteiten om in de Europese Unie gebruik te maken van Categorie 3 Dierlijke Bijproducten (ABP).
Met deze registratie mag BioCraft cellen vermenigvuldigen voor de productie van diervoeding. De EU kent geen voorafgaande marktgoedkeuringsprocedure voor diervoedingsingrediënten. Wel moeten bedrijven voldoen aan strenge wettelijke eisen om de veiligheid van hun producten te garanderen. Met de registratie als Feed Business Operator en de melding bij het EU Feed Material Register heeft BioCraft aan deze verplichtingen voldaan. Het Tsjechische bedrijf Bene Meat verkreeg al eerder op dezelfde manier goedkeuring voor de productie en verkoop van kweekvlees voor diervoeding.
Strenge veiligheidseisen en kwaliteitsgarantie
“Het verkrijgen van ABP-registratie voor een celgekweekt ingrediënt in de EU is een belangrijke mijlpaal voor zowel BioCraft als de gehele sector,” aldus Shannon Falconer, oprichter en CEO van BioCraft. “Onze grondige veiligheidsanalyse gaat verder dan de wettelijke eisen. Deze biedt een gedetailleerd overzicht van onze strenge kwaliteitscontrolemaatregelen en transparante toeleveringsketen.”
Om deze registratie te verkrijgen, moest BioCraft aantonen dat zijn ingrediënt voldoet aan de hoogste veiligheids- en kwaliteitsnormen. Het bedrijf heeft een Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP)-plan opgesteld en laten goedkeuren. Experts op het gebied van diergeneeskunde, voedselveiligheid en voedingswetenschap hebben de veiligheid van het ingrediënt grondig onderzocht. Het ingrediënt voldoet aan de dossiervereisten voor EU-voedertoevoegingen.
Gekweekte muizencellen
BioCrafts eerste celgekweekte ingrediënt is gebaseerd op muizencellen, de natuurlijke prooidieren van zowel katten als honden. Het ingrediënt heeft een voedingsprofiel en consistentie vergelijkbaar met traditionele vleesslurry en kan direct als vervanger worden gebruikt in nat- of droogvoer.
Kostenefficiënt proces
Nu de registratie rond is, denkt Falconer snel te kunnen groeien, dankzij het inmiddels kostenefficiënte productieproces. In 2024 meldde BioCraft dat zijn gekweekte vlees slechts tussen de €4,11 en €4,61 per kilo kost. Die prijs is vergelijkbaar met het dierlijke vlees dat in diervoeding wordt verwerkt. Deze lage prijs is te danken aan het hergebruiken van het groeimedium in het eindproduct. “Het bereiken van prijspariteit en een robuust voedingsprofiel voor huisdieren waren de enige obstakels voor gekweekt vlees in de diervoedingsindustrie — en BioCraft heeft beide nu overwonnen”, zegt Falconer.
Lees ook: Wat is de toekomst van kweekvlees?