Tijdens de lockdown vanwege het coronavirus staan klanten in de rij voor een Franse biologische supermarkt. - Foto: Ludovic Marin/AFP
In dit artikel
Biologische producten hebben het tijdens de coronacrisis in Frankrijk goed gedaan. De Franse sector wil daar snel op voortborduren.
De ‘confinement’, ofwel het binnenblijven vanwege het coronavirus, heeft in Frankrijk gunstige resultaten gehad voor biologische voeding. In de afgelopen maanden lag de omzet van gecertificeerde biologische producten 22% hoger dan een jaar geleden. Dat is drie keer zo veel als de omzetstijging van bijna 7% die de winkels realiseerden bij conventionele producten.
Dat succes is vooral te danken aan het feit dat meer consumenten de switch naar biologisch hebben gemaakt, blijkt uit een opinieonderzoek van de Franse brancheorganisatie Agence Bio. 7 op de 10 Franse gezinnen hebben tijdens de coronabeperkingen biologische voeding gekocht, waarbij 8% van hen nieuwe klant was.
Lees ook: Bionext: nieuw stimuleringsbeleid biologisch nodig
Jonge middenklasse koopt nu biologisch
Vooral de jongere middenklasse heeft de weg naar het bio-vak weten te vinden, concludeert het agentschap. Een flink deel van hen verklaart dat vooral gedaan te hebben om de Franse boeren en tuinders te steunen. Ondanks de gemiddeld hogere prijzen, hebben de meeste Fransen niet beknibbeld op wat ze aan biologisch hebben gekocht.
Hoewel de supermarkten met 57% omzetaandeel het grootste verkoopkanaal blijven, zegt bijna een kwart van de consumenten biologische producten rechtstreeks bij boer of tuinder te hebben gekocht. De rest van de aankopen is gedaan bij buurtwinkels of bij het grote aantal speciaalzaken dat Frankrijk inmiddels kent. “De studie bevestigt dat de bio-reflex nu echt geworteld is bij de Franse consument”, denkt Philippe Henry, de voorzitter van Agence Bio.
Aansluiten bij streven president Macron en Europese Green Deal
Die biologische sector wil daarom de wind in de zeilen houden en graag een hoofdrol spelen bij het verder aanpassen en vormgeven van de Franse landbouw. Dat zou ook mooi aansluiten bij het streven van president Emmanuel Macron naar een groene en duurzame economie en zeker ook bij de Green Deal van de Europese Commissie en vooral commissaris Frans Timmermans.
“Het toekennen van € 15 miljard voor de tweede pijler van het gemeenschappelijk landbouwbeleid maakt het mogelijk de boeren te ondersteunen bij de groene transitie die de Europese Commissie nastreeft”, zegt Agence Bio. “Die Europese aankondigingen komen precies op het moment dat de biologische landbouw in Frankrijk een sterke groei doormaakt.”
Het biologische areaal is in vijf jaar tijd verdubbeld en neemt nu 8% van het totaal in beslag. 42.000 Franse boeren en tuinders, 10% van het totaal, werkt (deels) biologisch. De omzet aan biologische voeding en dranken is vorig jaar weer met 15% toegenomen naar € 9,7 miljard.
Stoutmoedige én realistische voorstellen om leidend te worden in EU
De ‘bio-professionals’ willen van Frankrijk het leidende bio-land maken in Europa. “Daarom hebben we verschillende voorstellen geformuleerd, tegelijk stoutmoedig en realistisch”, verwoordt Agence Bio.
In de eerste plaats wil de sector dat de beschikbare overheids- en private middelen zoveel mogelijk op de biologische landbouw worden gericht. Daarbij moet de steun aan landbouwers die willen overschakelen fors worden opgevoerd. In het agrarisch onderwijs moet veel meer dan tot nu toe de nadruk komen te liggen op biologische productie en de verwerking daarvan.
Om dat alles te ondersteunen zal in het landbouwkundig onderzoek biologisch ook de prioriteit moeten krijgen ‘om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor de bestaande technische en organisatorische belemmeringen’.