Skip to content

Bionext: sector streeft ‘gezond’ niet per se na

Biologisch is niet per se gezonder dan gangbaar voedsel.

Updated on:
Achtergrond
Sustainable food
Biologische pizza in een winkelmandje. Biologische grondstoffen zijn vaak duurder dan gangbare. Foto: ANP

Biologische pizza in een winkelmandje. Biologische grondstoffen zijn vaak duurder dan gangbare. Foto: ANP

Biologisch is niet per se gezonder dan gangbaar voedsel. Dat claimt de sector volgens Bionext ook niet. Wel is het duurder. Daarom is de ingrediëntenkeuze in producten anders dan in de gangbare foodsector.

Producenten van biologische producten zullen niet gauw beloven dat die producten gezonder zijn dan gangbare, omdat die claim doorgaans niet kan worden bewezen. Dat geeft brancheorganisatie Bionext aan in reactie op het vorige week op diverse plekken gepubliceerde artikel op basis van bevindingen van de Franse consumentenbond INC, met de kop ‘Biologische voeding valt door de mand: geregeld ongezonder dan gewone variant’.

Langdurig onderzoeken

Naast het feit dat bijvoorbeeld biologische chocopasta net als gangbare chocopasta per definitie niet gezond is, zijn de vergeleken producten gewoon anders van samenstelling. Dat is appels met peren vergelijken, vindt Bionext. “Als je gezondheidsclaims wilt maken, moet je langdurig onderzoeken hoe mensen reageren op biologisch eten, maar dan met exact dezelfde inhoudsstoffen als het dieet van mensen die de gangbare variant eten”, stelt Joyce van den Bos, woordvoerder voor Bionext. Een dure aangelegenheid, zo’n onderzoek. Daarom vinden ze ook weinig plaats.

Duurdere grondstoffen

Dat biedt een mooi bruggetje naar het dieper liggende probleem onder dit onderwerp: die inhoudsstoffen. “De productprijzen van gangbaar en biologisch liggen ver uit elkaar. Niet alleen in Frankrijk, waar de afzet van biologische producten relatief veel groter is, maar in Nederland net zo goed. Biologische grondstoffen zijn een stuk duurder dan gangbare. Dat maakt dat producenten de kosten drukken door wat minder van de kostbaarste ingrediënten toe te voegen. Bijvoorbeeld de in door INC onderzochte spinazie op een pizza of frambozen in yoghurt. De consument vergelijkt immers prijzen. Dat is een belangrijke factor bij het boodschappen doen. Het probleem is eigenlijk dat gangbare producten te goedkoop zijn. Dat slaat het gat tussen de beide segmenten.”

Gezondheid niet eerste doel

Een ander bezwaar tegen de conclusie dat biologisch door de mand zou vallen, omdat het niet gezonder zou zijn, is dat het verbeteren van de humane gezondheid niet het primaire doel is van de biologische sector.

Het probleem is eigenlijk dat gangbare producten te goedkoop zijn. Dat slaat het gat tussen de beide segmenten

Van den Bos: “Het gaat om het grote geheel, het is een holistische gedachtegang. Biologische producten komen tot stand op basis van bewustzijn rond klimaat en milieu, eerlijke aankoop van grondstoffen, natuurlijke ingrediënten en minder bewerkingen. Beter voor bodem, planten, dieren, aarde en zo ook mensen.”

Van den Bos draait de materie nog even om, om de importantie van het grote geheel te benadrukken: “Je kunt een heel ‘gezond’ product in de markt zetten, maar als daar dierenleed achter zit of schade aan de bodem, dan is dat helemaal niet duurzaam.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur