Directeur Bionext Michaël Wilde. - Foto: Herbert Wiggerman
In dit artikel
De oorlog in Oekraïne is geen reden om de Green Deal- en Farm-to-Fork-plannen van de Europese Commissie in de ijskast te zetten.
Dat schrijft Michaël Wilde, directeur van de biologische ketenorganisatie Bionext, in reactie op de in zijn ogen stevige Europese lobby die tegen de plannen wordt gevoerd. Hij pleit juist voor extra urgentie.
Reageren op lobby
Hoewel Bionext vanwege de crisis en verschrikking in Oekraïne terughoudend wil zijn wat betreft communicatie geeft Wilde aan zich toch gedwongen te voelen op de lobby te reageren. âHet verhaal is âleuk die plannen om het Europese landbouw- en voedselsysteem te verduurzamen, maar nu even niet. Er is namelijk een crisis en wij moeten voor voedselzekerheid zorgenâ, aldus Wilde. Maar dat is volgens hem te kort door de bocht. Hij vindt dat de oorlog niet misbruikt mag worden om de ambitieuze duurzaamheidsplannen te dwarsbomen. Hij geeft verschillende redenen waarom de Green Deal- en Farm tot Fork-plannen zo snel mogelijk uitgevoerd moeten worden.
Zo wijst hij op het recent gepubliceerde alarmerende klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC over de opwarming van de aarde. Op basis van nieuwe berekeningen concluderen de onderzoekers dat tenzij er onmiddellijke, snelle en grootschalige reducties in de uitstoot van broeikasgassen zijn, de opwarming niet beperkt blijft tot 1,5°C met alle gevolgen van dien. Bovendien is er volgens Wilde al een klimaatcrisis gaande en is het essentieel om de manier van voedselproductie aan te passen zodat er ook tijdens lange periodes van droogte of periodes met hevige regenval nog voldoende voedsel kan worden geproduceerd.
Voedselprijzen te laag
De kranten staan als gevolg van de crisis vol met berichten over de hogere prijzen voor brandstof, gas en voeding. De onrust is volgens de directeur van Bionext begrijpelijk maar wellicht ook een signaal dat de voedselprijzen de afgelopen jaren eigenlijk veel te laag waren. âDe verborgen kosten van voedselproductie en consumptie zoals klimaatkosten, biodiversiteitsverlies, bodemuitputting, watervervuiling en gezondheid worden namelijk niet meegenomen in het prijskaartje. Alle kosten die wij niet betalen, zullen toekomstige generaties voor hun rekening moeten nemen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij