Crispr-Cas. Foto: Canva/Shaiith
In dit artikel
De biologische sector eist verplichte etikettering voor nieuwe gentechnieken. Dinsdag 3 oktober neemt de Tweede Kamer 45.000 handtekeningen in ontvangst. Die zijn ingezameld met de petitie ‘Houd ons voedsel gentechvrij’.
Onder andere biobrancheorganisatie Bionext en milieuorganisatie Greenpeace ondersteunen de petitie.
Bionext vreest dat met de komst van de nieuwe Europese wet voor de regulering van nieuwe technieken voor genetische veranderingen (NGT’s) voor consumenten niet meer valt te achterhalen of gentech is toegepast. Met nieuwe regels zou het makkelijker worden om landbouwgewassen genetisch te bewerken, bijvoorbeeld met de nieuwe techniek Crispr-Cas. Daarmee is het relatief eenvoudig om kleine aanpassingen te doen aan erfelijk materiaal. Zo kunnen boeren gewassen telen die beter tegen droogte of ziektes kunnen.
Patenten op natuurlijke eigenschappen onmogelijk maken
Als de nieuwe Europese regelgeving er komt, betekent het dat technieken zoals Crispr-Cas kunnen worden toegepast zonder vermelding op het etiket. Om dat te voorkomen, wil biologische sector verplichte etikettering tot in het schap. Ook wil de sector dat het Europees Octrooibureau patenten op natuurlijke eigenschappen onmogelijk maakt voordat de Europese Commissie de technieken vrijgeeft.
Daarnaast moeten er volgens de sector heldere afspraken komen om biologische boeren te beschermen tegen de risico’s van kruisbesmetting met NGT-gewassen. De biologische sector wil dat het kabinet alleen voor de nieuwe wet stemt wanneer dit soort randvoorwaarden wordt gesteld.
Geen GMO is kernprincipe van biologisch
De uitsluiting van genetische modificatie (GMO) is een van de kernprincipes van biologische voedselproductie. Dit principe is in Europese wetgeving vastgelegd. Voorstanders van de versoepeling van NGT-regelgeving zeggen dat het nauwkeuriger en efficiënter ontwikkelen van plantenrassen een belangrijk instrument is om de voedselketen te beschermen in tijden van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit.
Lees ook: Keerzijde van nieuwe veredelingstechnieken voor voetlicht