De Trendanalyse Biotechnologie 2023 van de Gezondheidsraad en Cogem is een must read voor iedereen in de foodbusiness. - Foto: Canva/Elnur
Het lijkt pure science fiction, maar het is helemaal niet ver weg. In de biotechnologie zijn ontwikkelingen gaande die tot voor kort ondenkbaar waren.
- voedselproductie
- gezondheid
- circulaire economie
Meer mogelijk met Crispr-Cas
Een heel korte bloemlezing: de mogelijkheden van gene-editing (Crispr-Cas) zijn nog groter dan je altijd al dacht, dankzij de gezamenlijke ontwikkeling van dataverwerking en met robotisering. Gewassen, landbouwhuisdieren, alles wordt maakbaar en te modelleren. De cellulaire landbouw, zoals kweekvlees- en microbiële eiwitproductie, staat op het punt van doorbreken.Ooit staan we voor de vraag of kunstmatig gemaakte hersencellen in een petrischaal ook bewustzijn hebbenOp het terrein van gezondheid gaat het nog harder en verder. Kunstmatige cellen zijn in de maak, en straks maken medici gebruik van xenobots â kunstmatig gemaakte bacteria die ziektes in je lijf aanpakken. Ooit staan we voor de vraag of kunstmatig gemaakte hersencellen in een petrischaal ook bewustzijn hebben. En wordt voortplanting een puur technisch proces? Het rapport haalt een treffend citaat aan van de CEO van een Amerikaanse bedrijf gentechbedrijf: âSex is great, but it is not the best way to make a baby.â
Biotechnologie biedt geweldige kansen
De grondtoon van het verhaal is positief. Biotechnologie biedt een geweldige kans om uitdagingen van deze tijd het hoofd te bieden, zoals ziektebestrijding, de voedselzekerheid vergroten en de economie circulair maken. Maar daar is de maatschappij nog lang niet klaar voor.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp