Skip to content

Boeren aan tafel met supermarkten

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Van Assendelft Fotografie

Foto: Van Assendelft Fotografie

Enkele boerenclubs schuiven op donderdag 14 januari aan bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om te praten over een beter verdienmodel.

Onderling zijn er verschillen van inzicht, maar het gevoel dat er wat te halen valt, overheerst. Inzet is wat de demonstrerende boeren van afgelopen december betreft het Farmers Defence Force-plan, Farmer Friendly, waarmee een percentage van de supermarktomzet bij de boeren terecht moet komen.

Stappen maken in keten

FDF-voorzitter Mark van den Oever heeft een positief gevoel over het gesprek van donderdag, maar verwacht dat het nog te vroeg is voor het CBL om direct in te stemmen met het Farmer Friendly-plan. Naar aanleiding van de boerenblokkades bij distributiecentra zegt Van den Oever dat hij met Jumbo-eigenaar Frits van Eerd positieve gesprekken heeft gevoerd, en graag stappen wil maken in de keten.

‘Geen betere plannen’

William Schoonhoven, een van de initiatiefnemers van die protesten, is de afgelopen dagen in gesprek geweest met meerdere boerenclubs over wat de boeren precies willen bereiken met het gesprek. Daarover is min of meer overeenstemming bereikt, “Natuurlijk zijn er nog steeds verschillende inzichten. Daarom werken we vanuit meerdere scenario‘s”, laat hij weten. “Ook partijen die niet achter het Farmer Friendly-plan staan, hebben op dit moment geen beter plan.”

Van der Tak schuift aan

Een van de boerenclubs die zich tot die categorie schaart, is LTO Nederland. Namens hen schuift de nieuwe voorzitter Sjaak van der Tak aan. Hij ziet de problematiek van het boerenverdienmodel en vindt dat vooral de extra maatregelen die boeren moeten nemen, ook betaald moeten worden. Ook hamert hij op kortere betalingstermijnen, hij ziet graag dat afnemers binnen dertig dagen betalen. Daarbij zou er wat hem betreft vanuit de supermarkten wat meer trots op de Nederlandse agrarische sector mogen zijn. “Het zou ze sieren als ze openlijk achter de boeren en tuinders gaan staan.” Hij vraagt om medewerking van de supermarktkoepel aan een promotieplan voor boeren, tuinders en agrarische producten.

DDB kritisch

Het bestuur van de Dutch Dairymen Board is op voorhand kritisch op de inzet van LTO. Daarbij verwijst het bestuur, waar FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema voorzitter van is, naar het wetsvoorstel over oneerlijke handelspraktijken, waarin die betalingstermijn van 30 dagen onder andere genoemd wordt. Volgens de DDB heeft dat geen invloed op de bedrijven van melkveehouders. DDB pleit voor het keurmerk van FDF. “FarmerFriendly kan wél een aanzienlijk verschil maken voor het boereninkomen en zal niet alleen de supermarkten tot de verantwoordelijkheid roepen maar alle Nederlanders. Omdat alle Nederlanders eisen hebben die opgelegd worden aan de Nederlandse boeren.”

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur