Foto: Uncommon
In dit artikel
Het Britse kweekvleesbedrijf Uncommon heeft in een investeringsronde $ 30 miljoen opgehaald. Het bedrijf richt zich op de ontwikkeling en productie van varkensvlees gemaakt uit cellen.
De onderneming stelt het enige kweekvleesbedrijf ter wereld te zijn dat RNA-technologie ontwikkelt en gebruikt voor het maken van vleesproducten. Daarmee zegt het een groot concurrentievoordeel te hebben en het zou kunnen betekenen dat het het grootste eiwitbedrijf in de wereld wordt, zo vertelde de CEO aan newssite Forbes.
Uncommon gebruikt RNA
Uncommon maakt, net als het Nederlandse bedrijf Meatable, gebruik van pluripotente stamcellen, cellen die nog alles kunnen worden. Vervolgens gebruikt het Britse bedrijf RNA, het ‘zusje’ van DNA, om stamcellen op een snelle en gerichte manier om te zetten tot spier- of vetcellen. Daarmee stelt het minder voedingsstoffen nodig te hebben om het kweekvlees te laten groeien.
Switch van foie gras naar varkensvlees
Met het verse kapitaal wil Uncommon de productiefaciliteiten opschalen. Daarna wil het zich richten op goedkeuring voor het op de markt brengen van kweekvleesproducten. Het bedrijf werd opgericht in 2018. Het richtte zich in eerste instantie op het maken van foie gras maar switchte al snel naar varkensvlees. In 2020 diende het de eerste patentaanvragen in voor een nieuwe technologie, maakte het de eerste (buik)spekproducten en haalde het de eerste 1,4 miljoen Britse pond op. In de jaren erna werd meer geld opgehaald. Tot nu toe staat het opgehaalde kapitaal op $ 35 miljoen.
Uncommon opende dit jaar een nieuwe bedrijfslocatie met pilotfabriek. Het bedrijf heeft als doel om in 2035 5% van de wereldwijde varkensvleesmarkt in handen te hebben.