Waar het gaat om een duurzaam dieet denkt de helft van de respondenten dat minder bewerkt voedsel eten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. Foto: Canva
In dit artikel
De FSA heeft 5.800 consumenten in het Verenigd Koninkrijk ondervraagd over hun voedingsgedrag. Het onderzoek biedt een brede blik op de voedselconsumptie in het Verenigd Koninkrijk.
Informatie op verpakkingen
De FSA, de Britse tegenhanger van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), liet eind vorig jaar en begin dit jaar 5.800 consumenten ondervragen naar hun voedingsgedrag. Om te beginnen zegt meer dan 90% van de ondervraagden te vertrouwen dat de voedselproducten die ze kopen veilig zijn om te eten. Daarnaast denkt 86% ook dat de informatie op de verpakking nauwkeurig is. Meer dan twee derde checkt ook de daarop vermelde uiterste houdbaarheidsdatum, voordat ze gekochte producten gaan bereiden.Weinig vertrouwen in bezorgdiensten
Rond driekwart heeft vertrouwen in de leveringsketen van voedingsmiddelen. Maar dat cijfer ligt een stuk hoger wat betreft boeren (88%) en ook als het gaat om supermarkten en voedingszaken (85%) dan bij afhaalzaken (61%). Circa de helft van de Britten heeft echter weinig vertrouwen in de bezorgdiensten. Ondanks dat één op de drie ondervraagden daar wel wat had besteld in de vier weken vóór de enquête is gehouden. De FSA noemt hier drie bezorgdiensten: JustEat, Deliveroo en Uber Eats, maar alleen als voorbeeld, meldt de dienst.Duurzaam dieet
Waar het gaat om een duurzaam dieet denkt de helft van de respondenten dat minder bewerkt voedsel eten daar een belangrijke bijdrage aan kan leveren. 40% heeft in het voorafgaande jaar ook daadwerkelijk minder van dat soort producten gekocht. Bijna 60% is van mening dat lokale seizoenproducten kopen een grote rol speelt als het gaat om duurzaam kopen van voeding. Ongeveer een derde geeft verder aan dat ze momenteel vleesvervangers eten, terwijl één op de vijf dat eerder wel deed maar daar weer mee is gestopt. 39% van de Britse consumenten heeft nog nooit een vleesvervanger gekocht of gegeten.Bezorgdheid over voedselverspilling
Van de respondenten meldt 86% zich geen zorgen te maken over het voedsel dat ze eten. Maar nader ondervraagd zegt 63% toch bezorgd te zijn over de hoeveelheid voedselverspilling, 59% over het suikergehalte en 56% over het dierenwelzijn. Eén op de tien mensen zegt dat ze een voedselintolerantie hebben en nog eens 4% een voedselallergie. In de meeste gevallen ging dat om koemelk en daarvan gemaakte producten, graanproducten met gluten of een allergie voor pindaâs.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij