De onderzoekers suggereren ook voor suikerproducenten het principe ‘de vervuiler betaalt’ te laten gelden. Foto: Canva
In dit artikel
Medici en voedingsdeskundigen in het Verenigd Koninkrijk vragen om drastische maatregelen om de suikerconsumptie terug te dringen. Ze willen de productie en de import verminderen.
Suikerverbruik aan banden leggen
Dat staat een in een rapport âSugar Pollutionâ dat is opgesteld door de milieugroep Feedback Global en Action on Sugar, een groep medici en andere deskundigen uit de voedings- en gezondheidswereld, die het suikerverbruik aan banden wil leggen. Volgens het rapport produceert én importeert het Verenigd Koninkrijk twee-en-een-half keer zo veel suiker als geconsumeerd zou worden als de hand wordt gehouden aan de al lange tijd bestaande âofficiëleâ richtlijnen. âDie overbevoorrading zet voedingsfabrikanten er toe aan om meer suiker in hun producten te verwerken dan nodig zou zijn en biedt Britse boeren een stimulans om suikerbieten te telen in plaats van groente en fruit.â De onderzoekers suggereren ook voor suikerproducenten het principe âde vervuiler betaaltâ te laten gelden. Dat betekent dan dat de fabrikanten moeten opdraaien voor de âverborgen kostenâ voor de zorg en het milieu die het te grote suikerverbruik veroorzaken.British Sugar
Volgens gegevens van NFU Sugar, de wettelijke telersgroepering â een soort schap â binnen de National Farmers Union, telde het Verenigd Koninkrijk in 2021 rond de 3.000 bietentelers. Die oogsten gemiddeld zoân 1,1 miljoen ton bieten die verwerkt worden in vier fabrieken, wat wel zes minder is dan aan het begin van deze eeuw. British Sugar, de enige bietenverwerker van het land, meldde eerder een productie van 740.000 ton in het dramatisch verlopen seizoen 2022-â23 terwijl dat een jaar eerder nog 1,03 miljoen ton was. Jessica Sinclair Taylor, hoofd beleidszaken bij Feedback Global: âDe onderliggende boodschap is dat de problemen die worden veroorzaakt door de grote productie en het huidige veel te hoge aanvoerniveau aangepakt moeten worden. Er is gewoon veel meer suiker dan we feitelijk nodig hebben. We doen van alles om mensen ertoe aan te zetten om minder te eten, maar niets aan het probleem dat de beschikbaarheid aanzet tot meer vraag en consumptie.âEr is gewoon veel meer suiker dan we feitelijk nodig hebbenCollega-auteur Hattie Burt van Action on Sugar: âOndanks een programma om de suikerconsumptie tussen 2015 en 2020 terug te dringen, is in die periode juist 7% meer ton suiker verkocht. Regels of adviezen voor de volksgezondheid zijn niet toereikend, omdat er allerlei beleid bestaat op het gebied van handel en het gebruik van landbouwgrond dat er juist toe leidt de hoeveelheid suiker op te voeren. Als je goed kijkt, dan is een deel van de reden waarom foodfabrikanten zoveel suiker in hun producten verwerken dat er zo veel beschikbaar is.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst