De Britse organisatie zette de prijzen van onder meer industrieel brood tegenover de winst voor de graanteler. - Foto: ANP
In dit artikel
Britse boeren maken hooguit een paar centen winst op wat ze produceren, terwijl de voedselverwerkers en supermarkten er uitstekend aan verdienen. Dat is de strekking van een rapport van Sustain, de organisatie die duurzame voeding in het Verenigd Koninkrijk promoot.
Winkelprijs, winst verwerker en opbrengst boer
Op een brood maakt de industriële bakkerij 0,6 cent winst, terwijl de graanteler het moet doen met omgerekend net 0,1 cent. Een stuk cheddar-kaas van een pond kost in de Britse winkel gemiddeld â¬Â 2,90. Daarvan vangt de boer 0,06 cent, terwijl zijn productiekosten â¬Â 1,71 bedragen. Vier beefburgers kosten in de winkel â¬Â 4,10. De vleesveehouder krijgt 1,2 cent, tegenover bijna 8 cent voor het verwerkende vleesbedrijf. Van de 1 kilo appels die â¬Â 2,60 in de winkel kost, ziet de tuinder 3,5 cent. Kan de tuinder zijn appels in de korte keten afzetten, dan zou hij 16 cent per kilo kunnen vangen, tekent Sustain daarbij aan.We verwachten dat ze voor het landschap en de natuur zorgen, terwijl ze ook nog eens aan de vermindering van de broeikasgassen moeten bijdragenVicki Hird, hoofd âfarmingâ bij Sustain, stelt: âHet is verbijsterend om te zien hoe weinig van wat we voor ons voedsel betalen in de handen van boeren en tuinders terecht komt. Zij nemen alle risicoâs voor hun rekening en werken vaak onder moeilijke omstandigheden om dat voedsel op onze tafels te krijgen.â âWe verwachten dat ze voor het landschap en de natuur zorgen, terwijl ze ook nog eens aan de vermindering van de broeikasgassen moeten bijdragen. Om dat allemaal te kunnen doen, zouden ze meer geld moeten verdienen. Dat geld moet niet ergens in de keten terecht komen in de zakken van de voedingsindustrie, tussenpersonen en de supermarkten.â
Drie aanbevelingen Sustain voor beter verdienmodel boer
Sustain doet daarom drie aanbevelingen: 1. Er moet striktere wet- en regelgeving komen, waaronder meer bevoegdheden voor de in het VK bestaande toezichthouder Groceries Code Ajudicator. Daarbij gaat het om wettelijke gedragscodes voor de handelsrelaties binnen de voedingsketen en betere etikettering om duidelijk te maken wie wat heeft geleverd. 2. Boeren en tuinders zouden meer routes naar de markt en de eindverbruiker moeten hebben. De organisatie denkt daarbij aan overheidsinvesteringen in kortere ketens en in plaatselijke agri-food infrastructuur zoals sorteercentra en logistieke hubs. Verwerkers en verkopers moeten meer openbaar rapporteren waar hun overheadkosten eigenlijk voor nodig zijn en hoe de winst is opgebouwd.Sustain: winsten eerlijker verdelen
Professor Lisa Jack, die het rapport mede heeft opgesteld: âOnze voedingssystemen kennen zeer hoge productie- en overheadskosten, maar de winsten die worden gemaakt kunnen eerlijker verdeeld worden binnen de keten.â Haar collega Harriet Hammans vult aan: âBoeren verdienen veel meer als ze hun producten kunnen verkopen via plaatselijke kanalen. Die zijn meestal ook nog meer duurzaam dan de keten via grote verwerkers en winkeliers.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp