Skip to content

Britse tv-ster helpt melkveehouder omschakelen

Updated on:
Achtergrond
Grondstoffen
Foto: ANP

Foto: ANP

Dragons’ Den-ster Deborah Meaden gaat via een wedstrijd een melkveehouder steunen die op plantaardige productie wil overstappen.

Britse melkveehouders krijgen de kans om te schakelen naar akkerbouwproducten die de grondstof vormen voor plantaardige ‘melk’. Deborah Meaden, de schatrijke zakenvrouw die al jaren een leidende rol speelt in het bekende BBC-programma Dragons’ Den, heeft de middelen beschikbaar gesteld voor de eerste boer die de omschakeling wil maken. Wordt dat een succes, dan zal het project verder worden uitgebreid.

Melkconsumptie gehalveerd

Het zuivelschap AHDB Dairy kondigde begin dit jaar aan dat de consumptie van verse melk de laatste 25 jaar is gehalveerd. Ging er vroeger altijd melk in de veel gedronken thee, nu gaat er nog wel een scheut in de populaire latte, maar niet in de ook veel door de Britten gedronken espresso of Americano.

Ook de onmisbare ‘cereals’ ofwel het ontbijt met cornflakes of andere ontbijtgranen zijn uit de gratie geraakt. AHDB Dairy berekent dat de Britten per hoofd van de bevolking in 1974 nog 140 liter melk per jaar, ofwel 2,7 liter per week, consumeerden, terwijl dat vorig jaar is gedaald naar 70 liter per jaar of 1,4 liter per week. Die daling is daarmee nog sterker dan in de Verenigde Staten, tekent het schap aan.

Zuivelafzet daalt licht

De totale afzet van zuivel via de supermarkten is de laatste vijf jaar met niet meer dan 1,5% teruggelopen, omdat de daling van de consumptie voor een flink deel wordt opgevangen door de bevolkingsgroei. Daarbij koopt nog altijd 98,5% van de Britse gezinnen regelmatig melk, vaak in grote plastic ‘containers’ van vier pints (2,7 liter) of zelfs zes pints. Bovendien zit er nog altijd een flinke groei in de verkoop van yoghurt en ‘gezonde’ toetjes, terwijl ook de afzet van kaas licht toeneemt.

Markt plantaardige zuivel groeit

Maar ook in het Verenigd Koninkrijk groeit de markt voor plantaardige melk en zuivel, van bijvoorbeeld amandelen of haver, sterk. Afgelopen jaar zat die groei flink in de dubbele cijfers en Peta, de activistische organisatie tegen dierenmishandeling, schat dat er in 2025 zeker € 600 miljoen aan dat soort producten verkocht zal worden.

Competitie

Deborah Meaden, die bekend staat als actief vegetariër, ziet kansen voor boeren die genoeg hebben van de ‘moeilijke’ melkveehouderij. Zij heeft daarom, samen met Peta, een competitie uitgeschreven om een eerste melkveehouder te kiezen die met financiële steun de overstap wil maken. “Dit kan echt een reddingsboei zijn voor boeren in moeilijkheden en is tegelijk de juiste stap voor de dieren en de planeet.”

‘Gimmick’

De Britse boerenbonden vinden dat maar niets en zetten de actie weg als een ‘gimmick’. “Ze haalt er leuk de media mee, maar het stelt niets voor”, Michael Oakes, voorzitter van de sectie zuivel bij de National Farmers Union (NFU). “Ja, we hebben pieken en dalen, maar wereldwijd groeit de zuivelmarkt door. De actie gaat volledig voorbij aan de duurzame systemen die onze boeren toepassen met als doel om gras tot voedingsrijke melk om te toveren. Veel melkveehouders zitten bovendien in gebieden waar eigenlijk alleen maar gras groeit. Boeren kijken altijd naar nieuwe kansen en mogelijkheden, maar ik geloof nou niet dat dit het is.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur