Foto: Bert Jansen
‘Als we het over varkensvlees hebben, dan zijn er best erg lucratieve kansen voor export naar de VS. Californië heeft bijvoorbeeld welzijnswetten ingevoerd die zo stringent zijn dan slechts 1% van de Amerikaanse varkenshouders in die staat kan verkopen. Californiërs eten samen zo’n 15% van de totale nationale consumptie aan varkensvlees, dus er is een enorme kloof te vullen en veel Britse boeren voldoen nu al aan de eisen om te mogen exporteren.’
Dat schrijft de voorzitter van de National Pig Association Charlie Dewhirst, na een webinar van het ministerie voor internationale handel over de exportkansen voor varkensproducten. In 2018 exporteerden de Britten voor zo’n € 44 miljoen naar de VS. In de jaren daarna was dat minimaal door de Amerikaanse handelstarieven op veel producten uit de EU. In maart werden die tarieven voor wat het VK betreft tijdelijk geschorst waarbij minister Liz Truss stelt dat een definitieve oplossing in zicht is. “Het lijkt dan ook waarschijnlijk dat de markt voor geïmporteerd varkensvlees van de hoogste welzijnsstandaarden blijft groeien, dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor Britse exporteurs”, denkt Dewhirst.
Toegang tot Britse markt
De keerzijde is echter dat de Amerikanen dan ook toegang krijgen tot de Britse markt. De NPA vestigt daarbij de hoop op het vorige week gepubliceerde Actieplan voor dierenwelzijn waarin staat dat ‘de huidige standaarden op dit gebied niet een plek krijgen in handelsovereenkomsten’. “Dat moet ons een zekere bescherming bieden tegen goedkope invoer vanuit de VS. De onderhandelingen over een handelsakkoord bevinden zich in een vroeg stadium en we zullen de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.”