In de tien jaar van 2012 tot 2022 is de vleesconsumptie per inwoner van het Verenigd Koninkrijk met 14% afgenomen. Foto: Canva
Britten hebben in het jaar tot eind maart 2022 thuis gemiddeld 854 gram vlees per week gegeten.
Dat is ruim 120 gram per week minder dan een jaar eerder en het laagste peil sinds het nationaal statistiekbureau dat in de jaren zeventig is gaan bijhouden.
In de tien jaar van 2012 tot 2022 is de vleesconsumptie per inwoner van het Verenigd Koninkrijk met 14% afgenomen. Bij karkasvlees, zoals rund- of varkensvlees, komt de afname uit op 26%, bij kip en andere vleesproducten op 11%. Behalve het eten van vlees bij maaltijden thuis is ook de vleesconsumptie bij afhaal- en bezorgrestaurants verminderd. Dat aandeel kwam begin vorig jaar uit op 27 gram per persoon per week, nog niet de helft van tien jaar eerder. Het Office for National Statistics tekent daarbij aan dat de cijfers dateren van de tijd voor de crisis in de kosten van levensonderhoud.
Nationale Food Strategy
Foodanalist Mike Clark verklaart tegenover The Guardian dat de afname niet snel genoeg gaat om de aanbevelingen van de regering te halen. “De Nationale Food Strategy gaat uit van een vermindering van de vleesconsumptie met 30% tegen 2032. Om dat te halen zou de afname dubbel zo sterk moeten zijn als in de afgelopen tien jaar.”
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.