Pastasaus. Foto: Canva
In dit artikel
Steeds meer Britse consumenten zijn bekend met de term âultra-processed foodâ. Eén op de drie consumenten is minder van deze voedingsproducten gaan eten.
Britse consumenten raken meer vertrouwd met de term âultra-processed foodâ. Dat leidt er ook toe dat het wantrouwen tegen en de zorgen over dat soort bewerkte levensmiddelen toeneemt. Maar de British Nutrition Foundation (BNF) stelt dat zulke voedingswaren âeen bijdrage kunnen leveren aan een evenwichtig dieet en drukke mensen kan helpen om gezondere maaltijden op tafel te krijgenâ.
De bekendheid met en houding tegenover ultra-processed food
De Britse instelling â een âcharityâ â beoogt onafhankelijk en op wetenschappelijke bewijzen gebaseerd advies te geven over voeding en de voedingswaarde daarvan. âWij vertalen voedingswetenschap op engagerende en actieve manieren en werken daartoe nauw samen met mensen op universiteiten, in de gezondheidszorg, het onderwijs en het voedingssysteem.â
Die BNF herhaalde dit voorjaar een onderzoek uit 2021 naar de bekendheid met en houding tegenover ultra-processed food. Dat wordt daarbij gedefinieerd als âvoedingswaren die zijn gemaakt met industriële processen en die vaak additieven zoals kleurstoffen, smaakstoffen, emulgatoren of preserveringsmiddelen bevattenâ. Uit die enquête onder 2.300 mensen blijkt dat nu 46% bekend is met de term ultra-processed food, terwijl dat twee jaar geleden maar 30% was. Het meest genoemd (50% van de respondenten) worden kant-en-klaar gerechten, gevolgd door plantaardige vleesalternatieven (41%), in een winkel gekochte hamburgers (32%), voorverpakte ontbijtgranen met suiker (32%) en worstjes uit het vleesvak (30%).
Verder stelt een op de drie ook minder van die voedingswaren te eten vergeleken met 25% in 2021. Aan de andere kant is het aantal mensen dat âbaked beansâ, magere fruityoghurts of gesneden brood als ultra-bewerkt ziet nu fors gedaald
Gemakkelijker en sneller te bereiden
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste consumenten weliswaar vinden dat het beter is om zelf met verse producten te koken dan ultra-processed food te gebruiken, maar bijna de helft van de respondenten vindt tegelijkertijd dat een evenwicht dieet ook best wat van die levensmiddelen kan bevatten en dat die producten ook vaak gemakkelijker en zeker sneller te bereiden zijn. Op grond van die bevindingen stelt de BNF in de eerste plaats dat het raadzaam blijft minder suiker bevattende dranken, koekjes, ijs, snoepjes maar ook kip van de afhaalwinkel of dikkere pizzaâs te eten.
We moeten gezond eten makkelijker en betaalbaarder maken, niet moeilijker en duurder
Woordvoerder Bridget Benelam: âLevensmiddelen zoals volkoren brood, volkoren ontbijtgranen, fish fingers, âbaked beansâ, pastasauzen met tomaten uit een potje of fruit yoghurts worden ook aangeduid als ultra-processed, maar vormen vaak een gemakkelijke en betaalbare bron voor enkele belangrijke voedingsstoffen. Het is prachtig als je met verse waren kan koken als je daarvoor de tijd hebt maar ik weet zelf, als werkende ouder, dat dat vaak geen optie is. We moeten gezond eten makkelijker en betaalbaarder maken, niet moeilijker en duurder. Gezonde bewerkte producten kiezen is een manier waarop mensen gezond eten in hun leven kunnen inpassen.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij