Foto: Misset
De Europese landbouwministers zoeken naar mogelijkheden om de regels voor de interne handel in voedingsmiddelen meer aan te passen aan de wens van de consument en om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen. Doel is om bijvoorbeeld informatie over gebruikte productiemethoden, dierenwelzijn en voedingswaarde in de regels te kunnen opnemen.
Toepassing van productiemethoden
Marktstandaarden voor landbouwproducten gelden al sinds de invoering van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Doel van de standaarden was de consument te verzekeren van hoge kwaliteit en tegelijkertijd de productiemethoden te verbeteren. In de Van-Boer-tot-Bordstrategie stelt de Europese Commissie dat er extra eisen kunnen of moeten worden gesteld om de keten van levensmiddelen te verduurzamen. Mogelijk zijn extra normen nodig of moeten de bestaande normen worden aangepast. Op het gebied van duurzaamheid zouden producenten de keuze kunnen krijgen om te laten zien welke productiemethoden ze hebben toegepast, bijvoorbeeld op gebied van dierenwelzijn. Bovendien zouden ze kunnen laten zien hoe ze oneerlijke concurrentie uitsluiten. Verder kunnen minimale eisen worden gesteld om rekening te houden met klimaat en milieu. De landbouwministers hebben volgende week een eerste bespreking over de mogelijkheden om de huidige normen voor producten aan te passen. Een van de vragen die voorligt, is hoe dat zou kunnen, rekening houdend met de economische, ecologische en sociale dimensie?Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp