Foto: Fonterra
Een Canadese culinair influencer die luistert naar de naam Julie van Roosendaal heeft de consument teruggebracht naar ouderwetse boter, en de zuivel- en veevoerindustrie de stuipen op het lijf gejaagd.
Zij bracht namelijk ‘buttergate’ aan het rollen, met zo veel effect dat zelfs de BBC het nodig vond er aandacht aan te besteden.
Van Roosendaal wilde enkele maanden geleden iets bereiden met boter. Terwijl ze mopperde over de keiharde boter, die ze amper kon bewerken, drong het langzaam tot haar door dat dit niet de boter was die ze kende vanuit haar kindertijd. Die boter was veel zachter en zelfs koud veel smeuïger dan het keiharde, stijve product waar ze nu op stond te zwoegen. Bij veel bewerking kwamen er zelfs vochtdruppels uit.
Heel Canada spreekt er schande van
Een speurtocht naar de oorzaak daarvan leidde Van Roosendaal naar palmolie, dat in steeds grotere volumes door het krachtvoer van het melkvee wordt gemengd. Het is een product dat je niet vermeld ziet, als je kijkt naar de lijst van ingrediënten op het pakje boter, maar via het veevoer heeft het wel zijn effect, want de vetten uit de palmolie komen via het spijsverteringsstelsel van de koe bijna onveranderd terecht in de melk van de koe.
Heel Canada spreekt er schande van. Boter moet toch bestaan uit puur melkvet en uit ook nog een flink volume palmolie? De zuivelindustrie staat met de mond vol tanden en belooft beterschap, de veevoerindustrie klaagt dat het veevoer nu wel veel duurder wordt. In Nieuw Zeeland speelt hetzelfde probleem, want ook daar wordt heel veel palmolie uit Indonesië en Maleisië aan het vee gevoerd. Hier klagen de consumenten er echter nog niet over. Misschien ook omdat de temperaturen in de afzetgebieden voor Nieuw-Zeelandse boter hoger zijn.
De zuivelindustrie staat met de mond vol tanden
Dat aanpassing van het rantsoen een sterk effect kan hebben op zuivel, is al heel lang bekend. Niet voor niets is grasboter, van koeien die zijn gevoerd met vers voorjaarsgras, heel erg smeuïg, dankzij de speciale vetzuren die dan in het gras zitten. En diverse zuivelbedrijven hanteren naast algemeen bekende verboden op het voeren van bijvoorbeeld uien een bredere lijst met niet-toegestane voedermiddelen. Melk en producten daarvan kunnen zomaar een smaak- of andere kwaliteitsafwijking oplopen.