Skip to content

CBL nog steeds niet blij met bio-regels

De door minister Staghouwer aangekondigde versoepeling van de regels voor biologische certificering van supermarkten is een begin, maar zorgt nauwelijks voor minder lasten.

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De door minister Staghouwer aangekondigde versoepeling van de regels voor biologische certificering van supermarkten is een begin, maar zorgt nauwelijks voor minder lasten.

Dat meldt het CBL. De belangenorganisatie van supermarkten is teleurgesteld over de kritiek van de minister op de terughoudendheid van een aantal supermarktketens. Dit zou geen recht doen aan de inspanningen die supermarkten al jarenlang doen op biologisch.

Hogere certificeringskosten

Minister Staghouwer kondigde de versoepeling recent in een Kamerbrief aan. Jaarlijks hoeft niet 100% maar 30% van de individuele winkels van betreffende keten gecontroleerd te worden. Dit moet leiden tot lagere kosten en lasten van supermarktketens. Hogere certificeringskosten waren een belangrijke reden voor meerdere supermarktketens om te stoppen met de losse verkoop van biologische producten, waardoor certificering niet nodig is.

Nauwelijks minder lasten in de praktijk

De versoepeling leidt volgens het CBL in de praktijk echter nauwelijks tot minder lasten. De winkels die niet worden gecontroleerd, moeten nog wel worden gecertificeerd. Dat betekent alsnog meer ‘administratieve rompslomp’. Het CBL vindt het vreemd dat de minister de kostprijs van de verkoop van biologisch laat stijgen, zonder dat daar – in de ogen van het CLB – voor de consument toegevoegde waarde tegenover staat. In de voorgestelde aanpak komen de controles op de verkooppunten bovenop controles bij onder andere de telers en producenten. De belangenorganisatie spreekt van onnodige stapeling, terwijl er niet extra wordt bijgedragen aan de betrouwbaarheid van biologische producten of het verkoopproces.

Goede borging

Het CBL staat wel achter het doel van een goede borging van een betrouwbare biologische keten om fraude en vermenging te voorkomen. De organisatie geeft echter aan dat zowel het landbouwministerie als controleorganisatie Skal geen onderzoeksresultaat kan overleggen waaruit blijkt dat er sprake is van vermenging en dat deze manier van certificeren nodig is.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen