Skip to content

CBL: supermarkten goed bezig met duurzame verpakkingen

Supermarkten liggen op koers bij het halen van doelstellingen rondom verpakkingsmateriaal.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Volgend jaar moet 40% van de PET-flessen en trays bestaan uit materiaal dat is gemaakt van huishoudelijk afval. - Foto: Canva premium

Volgend jaar moet 40% van de PET-flessen en trays bestaan uit materiaal dat is gemaakt van huishoudelijk afval. Supermarkten zaten vorig jaar op 42%. - Foto: Canva

De supermarkten hebben voor een deel de doelstellingen gehaald voor duurzamere verpakkingen die gelden in 2022.

Dat concludeert het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) op basis van de Verpakkingsrapportage 2020. Daaruit blijkt dat de supermarkten vorig jaar 955.278 ton verpakkingsmateriaal hebben gebruikt. In 2022 moet dat 10% minder zijn. In 2025 moet er 20% minder verpakkingsmateriaal in de supermarkten liggen en dan moet 95% van het verpakkingsmateriaal recyclebaar zijn. In 2022 moet 80% van alle verpakkingen goed recyclebaar zijn. De supermarkten zaten in 2020 op 82% en hebben het doel voor 2022 al gehaald. Een ander doel voor volgend jaar is dat 80% van het papier en karton in de verpakkingen FSEC/PEFC-gecertificeerd is of gemaakt van gerecycled materiaal. De supermarkten scoorden wat dit betreft vorig jaar 90%.

PET-flessen uit huishoudelijk afval

Ook een derde doelstelling voor 2022 is al gerealiseerd, bericht het CBL. Volgend jaar moet 40% van de PET-flessen en trays bestaan uit post-consumer gerecycled materiaal, dat dus is gemaakt van huishoudelijk afval (en niet van industrieel afval). De supermarkten zaten vorig jaar op 42%.

Niet geschikt voor verpakken levensmiddelen

Bij twee duurzaamheidspunten is er nog werk aan de winkel. Het doel voor 2022 is dat alle andere kunststof verpakkingen (dus geen PET) voor 15% zijn gemaakt van post-consumer gerecycled materiaal. De supermarkten zitten op 5%. Het CBL stelt dat het lastig is voor supermarkten om dit doel te halen omdat sommige van deze overige kunststoffen niet geschikt zijn om levensmiddelen in te verpakken.

Weggooiwijzer

Het andere punt waar de supermarkten nog niet aan voldoen betreft de weggooiwijzer. Die geeft aan wat de consument met de verpakking moet doen na het gebruik. Het doel is dat 100% van de verpakkingen zo’n afbeelding heeft. De supermarkten zaten in 2020 op 74%. Het CBL heeft daar een verklaring voor. “Op buitenlandse verpakkingen mag geen Nederlandse weggooiwijzer worden afgebeeld. Om de doelstelling in 2022 te behalen, wordt momenteel gekeken naar Europese weggooiwijzers.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur