Foto: Canva
De Franse champagnefabrikanten hebben afgesproken dit seizoen niet meer dan 7.000 kilo per hectare druiven te laten plukken om de productie aan te passen aan de sterk gedaalde vraag.
In normale jaren wordt 10.200 kilo per hectare opgehaald. Als de markt alsnog aantrekt, dan kan er later dit jaar nog 1.000 kilo per hectare extra worden geplukt.
Uitstekende oogst
“De afleveringen van champagne liggen door de coronacrisis sinds begin dit jaar 25 tot 30% lager dan normaal. Met 8.000 kilo per hectare kunnen we mogelijk een neutraal jaar draaien, maar het zal geen redelijk inkomen opleveren. Er zijn daarom mensen die niet tevreden zijn”, zegt Jean Marie Barillère, voorzitter van de Union des Maisons de Champagne. Hij duidt vooral op de kleinere wijnboeren die juist een uitstekende oogst verwachten.
Maxime Toubart van de bond van wijnverbouwers zegt echter: “Er is een economische realiteit, we kunnen de cijfers niet ontkennen. Er zijn bedrijven die goed draaien maar er zijn er ook die dat niet doen, maar we moeten een gezamenlijke oplossing vinden.”