Skip to content

China werkt aan meer eigen voedselproductie

China zet al jaren in op toename van zelfvoorziening in voedsel, maar tot dusver neemt de afhankelijkheid van import alleen maar toe.

Updated on:
Business
Achtergrond
Hoewel China minder afhankelijk wil worden van import, haalt het 80% van zijn sojabonen uit het buitenland. - Foto: ANP premium

Hoewel China minder afhankelijk wil worden van import, haalt het 80% van zijn sojabonen uit het buitenland. - Foto: ANP

China wil meer voedsel produceren voor zijn 1,4 miljard inwoners. Peking zet weliswaar al jaren in op toename van zelfvoorziening, maar tot dusver is juist sprake van een groeiende afhankelijkheid van import.

De toename van spanningen met het Westen en de oorlog in Oekraïne onderstrepen voor Peking het groeiende belang van een hogere voedselproductie in eigen land. Problemen met import en verstoringen in de voorraadketens maken duidelijk dat China gebaat is bij minder afhankelijkheid voor zijn voedselvoorziening. President Xi Jinping, die in 2013 aan de macht kwam, heeft al vroeg onderstreept dat ‘Het Chinese volk zijn rijstkommen altijd in eigen hand moet houden, en dat die kommen vooral met Chinees graan moeten worden gevuld’. Maar eenvoudig blijkt dit niet te zijn. Sinds het jaar 2000 is het niveau van zelfvoorziening op het gebied van voedsel aan het dalen.

China importeert 80% van zijn sojabonen

Een goed voorbeeld is de import van sojabonen. Agrarisch land wordt vooral benut voor het telen van rijst en tarwe, waardoor China 80% van zijn sojabonen moet importeren, vanuit onder andere de Verenigde Staten, Brazilië. Argentinië, Canada en Rusland. Dit terwijl de vraag naar sojabonen in de laatste 25 jaar bijna is verdrievoudigd. Volgens recente cijfers uit de VS heeft China naar schatting 96,5 miljoen ton sojabonen geïmporteerd in het seizoen 2022-2023. In het seizoen daarvoor was dit nog 91,6 miljoen ton. Vorig jaar kwam de productie van sojabonen in China voor het eerst uit boven de 20 miljoen ton. China is met een productie van 135,8 miljoen ton in 2022-2023 de grootste tarweproducent ter wereld. Maar het werd in dat seizoen ook de grootste tarwe-importeur ter wereld, omdat het met een invoer van 12 miljoen ton Egypte passeerde.

Uitbreiding Chinees landbouwareaal

De laatste jaren legt Peking in zijn beleid vooral de nadruk op uitbreiding van het Chinese landbouwareaal, want dat is flink gekrompen in het verleden. Er is een nationale campagne in gang gezet om nieuw land te benutten voor landbouw en ook de bescherming van agrarisch land zoals de ‘zwarte grond’ in Mongolië heeft een hoge prioriteit gekregen. De Chinese regering heeft bovendien maatregelen genomen om de kwaliteit van agrarisch land te verbeteren. In 2030 moeten 80 miljoen hectare aan schrale grond zijn omgevormd tot hoogwaardige landbouwgronden. Die nieuwe velden moeten gemiddeld groter zijn in oppervlakte, vlak zijn, minder afhankelijk zijn van het weer en een stabiele opbrengst genereren.

China legt grote voedselvoorraden aan

Peking neemt nog meer maatregelen. De Chinese regering heeft grote voedselvoorraden aangelegd van onder meer mais, rijst, tarwe en varkensvlees. Ook introduceerde het een steunprijs voor tarwe om boeren tegen verliezen te beschermen. De regering introduceerde verder subsidies voor binnenlandse landbouwproductie. Ook stimuleert Peking investeringen in agrarische bedrijven en landbouwgrond in andere landen. President Xi Jinping wil ook voorkomen dat er grote stukken vruchtbare grond verloren gaan aan commerciële ontwikkelingen, en ernstig vervuild raken tijdens de rappe verstedelijking van China. Alle maatregelen om landbouwgrond te sparen, lijken in de afgelopen twee jaar succes te boeken. Er zou nu een ommekeer plaatsvinden, van verlies van landbouwgrond tot winst. Lees ook: Rabobank: China straks derde grootste melkproducent

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
René Groeneveld

Freelance redacteur