Skip to content

CO2-voetafdruk kweekvlees hoger dan varkens- en kippenvlees

Afbeelding

Kweekvlees: Foto: ANP / Harold Versteeg

Kweekvlees heeft een grotere CO2-voetafdruk dan varkens- en kippenvlees op dit moment. De uitstoot is wel lager dan bij de productie van rundvlees.

Dat blijkt uit een life cycle assesment (LCA) van Good Food Institute en onderzoeksbureau CE Delft van begin 2023. Uit het onderzoek blijkt dat kweekvlees veel minder land gebruikt dan traditioneel vlees en ook minder stikstofuitstoot dankzij effectievere voederconversie. Ook de CO2-voetafdruk kan kleiner zijn volgens de onderzoekers, maar hiervoor is het gebruik van hernieuwbare energiebronnen essentieel.

Energieslurpend

De productie van kweekvlees benodigd veel energie, met name de warmtewisselaar bij het kweekproces. Het proces verbruikt meer energie dan de productieprocessen van vlees. De CO2-voetafdruk van kweekvlees is kleiner dan die van rundvlees. Met de huidige energiemix van hernieuwbare energiebronnen en fossiele, is de productie van varkens- en kippenvlees op dit gebied duurzamer. Wanneer er duurzame energie wordt gebruikt in de eigen bedrijfsvoering en in de toeleveringsketen (van bijvoorbeeld het groeiserum) is de CO2-uitstoot van het labvlees minder dan varkensvlees en vergelijkbaar met kippenvlees.

De onderzoekers raden bedrijven die zich bezighouden met kweekvlees dan ook aan om te kijken naar manieren om duurzame energie te gebruiken in hun proces en te blijven investeren in nieuwe technologieën.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur