Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer
Ingrediëntenleverancier voor de bakkerijsector Sonneveld en koolzaadtelersvereniging Colzaco gaan samenwerken. Colzaco levert koudgeperste koolzaadolie en gemalen koolzaadkern aan Sonneveld.
Die maakt daar een broodmix van dat bakkers kunnen gebruiken om brood mee te bakken. Colzaco levert al koolzaadolie onder de merknaam Brassica aan supermarkten en de groothandel.
Accountmanager Erik Ligtenberg van Sonneveld zegt dat het bedrijf voortdurend zoekt naar bijzondere ingrediënten voor de bakkerijsector. “Met de gemalen koolzaadkern en de koudgeperste koolzaadolie van Brassica voegen we niet alleen een hele goede smaak toe, maar we zien vooral ook de toegevoegde waarde van het verhaal van Brassica, als je het hebt over onderscheidend, lokaal en duurzaamheid.”
Bijzonder brood
Colzaco is de Coöperatieve Koolzaadvereniging Oost-Nederland. Daar zijn 120 boeren lid van die met koolzaad telen in onder andere Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Colzaco coördineert voor haar leden de teelt, verwerking en afzet van het lokale koolzaad. Voorzitter Erik Schieven van Colzaco is trots op de samenwerking. “Het is mooi om te zien dat niet alleen de olie wordt gebruikt, maar ook de kern van het koolzaad. Dit zorgt voor een lekker product, dat we als een bijzonder brood kunnen introduceren. Lokaal voor lokaal vinden we belangrijk. We hebben een korte keten waarbij we de teelt, verwerking en productie in eigen hand hebben.”