Foto: ANP
In dit artikel
De Consumentenbond geeft aan winst te boeken in de strijd tegen misleiding met gezondheidsclaims op supplementen en drankjes.
De bond zegt dat uit eigen onderzoek blijkt dat veel verkopers van supplementen en drankjes verboden claims gebruiken over de werking van hun producten. De aanbieders misleiden met loze beloftes over extra weerstand of bescherming tegen ziektes. Vooral online staan veel aanprijzingen die niet door de beugel kunnen, zoals âboost de weerstandâ en âwerkt tegen virussenâ.
Valse claims aangepast
Na kritiek van de Consumentenbond zijn al veel van die valse claims aangepast, want het mag simpelweg niet. De claims zijn misleidend, omdat ze (veel) verder gaan dan de regels toelaten. Toegestane gezondheidsclaims zijn wetenschappelijk onderbouwd en positief beoordeeld door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (Efsa). Dat is een heel traject dat moet worden doorlopen.
Medische claims
Ook zijn er productaanbieders die strooien met medische claims. Consumentenbond: âZo schreef MP Superfoods op bol.com dat zijn Ashwaganda Poeder âanti-malaria-eigenschappenâ bevat. Fitvitamines.nl zei dat bepaalde stofjes in zijn supplementen helpen tegen veroudering, tumoren en maagklachten. Ze zouden zelfs kanker kunnen voorkomen. En Duobakkersport.nl beweerde dat resveratrol in zijn Just2BFit Energy Booster âeen veelbelovend middel voor coronaâ is. Dit soort medische claims zijn niet toegestaan bij supplementen.â
Tientallen verkopers van zijn door de Consumentenbond aangesproken. Sommige bleken de regels niet te kennen. Inmiddels hebben bijna alle verkopers de teksten op het etiket of hun website aangepast of verwijderd.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst