De vraag naar visvervanger groeit langzaam, maar gestaag. - Foto: ANP
In dit artikel
Het merendeel van de visvervangers bevat te weinig visvetzuren en bijna geen eiwit. De Consumentenbond onderzocht 22 visvervangers op voedingswaarde en slechts 3 kunnen vis volwaardig vervangen.
De Consumentenbond noemt visvervangers ‘geknutselde producten’, omdat de visvervangers gemiddeld genomen uit 17 ingrediënten bestaan. Het uiteindelijke product is vaak energierijk, heeft een (zeer) laag eiwitgehalte en een consument van het product krijgt te veel zout binnen.
Algen bepalend voor voedingswaarde
De drie producten die dichtbij kwamen in voedingswaarde gebruiken veelal algen als ingrediënt. Algen komen qua samenstelling overeen met vis, omdat vissen gezonde vetzuren, jodium en eiwit bevatten door consumptie van algen. Algen hebben tegelijkertijd een sterke invloed op de smaak en de kleur. Producenten zoals Vivera geven daarom aan dat, in het sensorisch nabootsen van zalm, ze toch uitkomen bij andere ingrediënten. De drie volwaardige visvervangers die wel algen bevatten, omschrijft de Consumentenbond in smaak als chemisch en erg zout.
De Consumentenbond zet daarnaast vraagtekens bij de noodzaak van visconsumptie voor de gezondheidsvoordelen. Vanuit de wetenschap is niet precies duidelijk wat vis gezond maakt. De visvetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten, maar kunnen volgens de Vegetariërbond ook vervangen worden door plantaardige bronnen van onverzadigde vetzuren. Aan de andere kant is onduidelijk of er ook andere stoffen in vis bijdragen aan het positieve gezondheidseffect.
Langzame opkomst visvervangers
De vraag naar visvervanger groeit langzaam, maar gestaag. Dit komt omdat de consument steeds bewust wordt van overbevissing, ongewenste bijvangst en aantasting van zeebodem. Niettemin ervaart de consument de noodzaak van minder vis eten als veel minder urgent. Vis staat nog steeds bekend als gezond product vanwege de visvetzuren. Tegelijkertijd neemt de negatieve positionering van visvangst in de media toe en stijgt de prijs van vis. Beide kunnen de consument doen kiezen voor visvervangers.