Foto: Canva
In dit artikel
De levensmiddelenindustrie heeft in coronajaar 2020 een productiewaarde van â¬Â 69,9 miljard gerealiseerd.
Dat is 1,1% minder dan in 2019. De toegevoegde waarde is wel gestegen, met 1,4% naar â¬Â 14,4 miljard. Dat meldt de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) in de Monitor Levensmiddelenindustrie, die donderdag op de jaarvergadering in Barneveld is gepresenteerd.
FNLI: 2020 turbulent
De FNLI noemt 2020 een turbulent jaar vanwege de coronacrisis en de brexit. Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU op 31 januari 2020. De coronacrisis heeft binnen de sector tot relatieve winnaars en verliezers geleid. Voedingsmiddelenbedrijven die afhankelijk zijn van de afzet in de out-of-home markt (horeca, evenementen, etc) hebben het zwaar gehad. De afzet via de retail liet echter een flinke plus zien, meldt de FNLI.
Meer voedingsmiddelen ingevoerd
âAlles bij elkaar genomen heeft de levensmiddelensector in 2020 wederom aangetoond vitaal en een buitengewoon stabiele factor in de economie te zijn. Met een totale productiewaarde van â¬Â 69,9 miljard droeg de sector in 2020 ook nog voor â¬Â 36,4 miljard bij aan productie in andere sectoren.â Verder constateert de FNLI dat er meer voedingsmiddelen zijn ingevoerd ten opzichte van 2019. De invoerwaarde steeg vorig jaar naar â¬Â 22,7 miljard (+1,3%). Er is juist minder geëxporteerd. De uitvoerwaarde daalde 1,2% naar â¬Â 40,3 miljard. Het handelsoverschot (exportwaarde min importwaarde) kwam vorig jaar op â¬Â 17,6 miljard. Dat is 4,4% lager dan in 2019.
De levensmiddelenbedrijven zullen in het lopende jaar geconfronteerd worden met ongebruikelijk grote stijgingen van inputkosten
De FNLI constateert dat de levensmiddelensector zich snel heeft hersteld van de coronacrisis. âMaar er zijn zorgen over stijgende energie- en grondstoffenprijzen. De levensmiddelenbedrijven zullen in het lopende jaar geconfronteerd worden met ongebruikelijk grote stijgingen van inputkosten. De prijzen van agrogrondstoffen, verpakkingsmaterialen, containertransport en energie laten zeer scherpe stijgingen zien.â
Personeelstekort
Ook ziet de FNLI een snel oplopend personeelstekort. In 2020 telde de FNLI 146.000 directe banen. Dat is 1,9% minder dan in 2019. âDe levensmiddelenindustrie zal daarom ook in 2022 alle zeilen moeten bijzetten om concurrerend te kunnen blijven opereren onder deze marktomstandigheden.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij
Chris Polkamp