Cosun Beet Company streeft er al jaren naar om meerwaarde te creëren uit de suikerbiet. Foto: Peter Roek
In dit artikel
Suikerbietenverwerker Cosun Beet Company en technologiebedrijf Avantium gaan samen de eerste commerciële fabriek bouwen voor de productie van plantaardige glycolen.
Met die glycolen, die worden gewonnen uit suiker, willen de bedrijven een plek veroveren in een fossielvrije toekomst. De joint-venture wordt dit jaar opgericht. De fabriek moet in de eerste helft van 2023 worden gebouwd en de commerciële activiteiten starten volgens de planning in 2025. Die fabriek komt te staan in Noordwest-Europa, geeft Cosun Beet Company aan. De nadere locatiekeuze wordt in de loop van 2022 gemaakt.
Suikers omzetten in glycolen
Avantium levert dus de technologie voor de fabriek om suikers om te zetten in glycolen: plantMEG (mono-ethyleenglycol) en plantMPG (mono-propyleenglycol). PlantMEG wordt een recyclebaar product op plantaardige basis. Dit kan worden gebruikt in brede toepassingen zoals verpakkingen, polyester textiel en antivries. PlantMPG is niet-toxisch, plantaardig en wordt gebruikt voor het ijsvrij maken van vliegtuigen en in onverzadigde polyesterharsen die worden gebruikt in moderne windmolenbladen en als warmteoverdrachtvloeistof in zonnepanelen.
Meerwaarde creëren uit de suikerbiet
Cosun Beet Company streeft er al jaren naar om meerwaarde te creëren uit de suikerbiet. CEO Paul Mesters: “De samenwerking met Avantium is een goed voorbeeld hoe we suikerbieten maximaal kunnen benutten en tegelijkertijd actief bijdragen aan een fossielvrije toekomst.”
Mesters uitte onlangs op een webinar al de ambitie dat het bedrijf over tien jaar de winst voor 30% gerealiseerd wil zien uit andere activiteiten dan suikerproductie. Genoemde voorbeelden zijn de productie van bioplastic of grondstoffen voor wasmiddelen of cosmetica.
“Momenteel realiseren we 80% van onze inkomsten uit de productie van suiker”, zei hij eerder deze maand. “De rest komt voor een groot deel uit het groene gas; we zijn de grootste groengasproducent van Nederland en kunnen 20.000 huishoudens van gas voorzien. We maken al grondstoffen voor vaatwastabletten en handzeep. En we werken al samen met een papierfabrikant waarbij een deel van de houtvezels wordt vervangen door bietvezels. De afzetmarkt voor grondstoffen die producten uit aardolie vervangen groeit, zoals die voor groene chemicaliën en bioplastic.”