Skip to content

Cosun investeert in €3 miljoen in mycoproteïne

Samen met planetary gaat Cosun werken aan de commercialisatie van mycoproteïne en nieuwe toepassingen voor plantaardige voeding.

Updated on:
Business
Nieuws
Cosun mycoproteïne

Foto: ANP

Cosun heeft €3,2 miljoen geïnvesteerd in het Zwitserse fermentatiebedrijf planetary voor de ontwikkeling van voedingsingrediënten uit fermentatie.

Samen met planetary gaat Cosun werken aan de commercialisatie van mycoproteïne en nieuwe toepassingen voor plantaardige voeding. Het past volgens Managing Director van Cosun Protein, Thijs Bosch, in de strategie van de landbouwcoöperatie. De zogenoemde Unlock-strategie houdt in dat er meerwaarde wordt gecreëerd voor alle aandeelhouders. Cosun is een van de grootste verwerker van suikerbieten en beschikt daarmee ook over suiker en relevante reststromen die door middel van fermentatie verwerkt kunnen worden. Bosch vertelt ook dat Cosun de ambitie heeft om een belangrijke speler te worden in door fermentatie gemaakte ingrediënten.

David Brandes, CEO van planetary: “We zijn verheugd om Royal Cosun als partner te verwelkomen bij planetary. Wij gaan de omzetting van Cosun’s grondstoffen naar hoogwaardige mycoproteïne-ingrediënten mogelijk maken.” Het Zwitserse bedrijf werkt aan fermentatie in de breedste zin: biomassa-fermentatie, maar ook precisiefermentatie. Het bedrijf verkoop zelf geen producten, ze produceren in opdracht voor andere bedrijven.

Revyve

Het is de tweede keer dat Cosun investeert in een bedrijf dat zich richt op de productie van voedingsingrediënten. In 2023 investeerde de coöperatie in het Wageningse Revyve, die eiwitten halen uit biergist. Dit bedrijf fermenteert zelf niet, maar maakt wel gebruik van gefermenteerde biomassa. Dit bedrijf heeft ook naast een productielocatie naast Cosun in Dinteloord.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur