Skip to content

Cyanobacteriën geschikt als draagmoeder voor ‘vleesachtige’ eiwitten

Blauwgroene algen (Cyanobacterië) kunnen gebruikt worden voor een nieuw eiwit met een vleesvezelachtige structuur.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Cyanobacteriën

Foto: Canva

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen – Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica zijn erin geslaagd om blauwgroene algen (cyanobacteriën) te gebruiken als draagmoeder voor een nieuw eiwit met vleesvezelachtige structuren.

De blauwgroene algen (Cyanobacterie) zijn een andere variant dan de giftige blauwalg die we in de zomer in het water tegenkomen. In een nieuwe studie hebben de Deense onderzoekers aangetoond dat deze cyanobacteriën kunnen dienen als gastheerorganismen voor een nieuw eiwit door vreemde genen in een cyanobacterie in te voegen. Binnen de cyanobacterie ontwikkelt het eiwit zich tot minuscule draadjes of nanovezels.

“Het is bijzonder spannend dat het eiwit wordt gevormd in vezelige strengen die enigszins lijken op vleesvezels”, zegt professor Poul Erik Jensen namens de universiteit. “Misschien is het mogelijk om deze vezels te gebruiken in plantaardig vlees, kaas of een ander nieuw soort voedsel waarvoor we op zoek zijn naar een bepaalde textuur.”

Inzoomen op cyanobacteriën

Wetenschappers over de hele wereld hebben ingezoomd op cyanobacteriën en andere microalgen als potentieel alternatief voedsel. Deels omdat ze, net als planten, groeien door middel van fotosynthese, en deels omdat ze zelf zowel een grote hoeveelheid eiwitten als gezonde meervoudig onverzadigde vetzuren bevatten.

Het zal nog geruime tijd duren voordat de productie van eiwitstrengen uit cyanobacteriën start. Eerst wordt onderzocht hoe productie van eiwitvezels door de cyanobacteriën verder kan worden geoptimaliseerd.

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur