Skip to content

De impact van voedselverspilling op klimaat

Minder voedsel verspillen zou aandacht moeten krijgen van ons allemaal, van industrie tot consument.

Voormalig minister van landbouw Carola Schouten tijdens de finale van de Food Waste Challenge. Diverse horeca-ondernemers maakten inzichtelijk hoeveel voedsel er verspild wordt en hoe dit kan worden tegengegaan. - Foto: ANP

Voormalig minister van landbouw Carola Schouten tijdens de finale van de Food Waste Challenge. Diverse horeca-ondernemers maakten inzichtelijk hoeveel voedsel er verspild wordt en hoe dit kan worden tegengegaan. - Foto: ANP

Minder voedsel verspillen zou aandacht moeten krijgen van ons allemaal, van industrie tot consument.

Te veel gekocht, te lang bewaard of toch niet lekker. We gooien allemaal wel eens voedsel weg. In Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar, dat is ongeveer 10% van al het voedsel dat we kopen. En dat is nog maar de helft van alle verspilling. De andere helft wordt al in de industrie weggegooid.

En dat terwijl minder voedsel verspillen goed is voor het klimaat. Ons voedselsysteem heeft namelijk een enorme impact op het klimaat: circa een kwart tot een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen komt voort uit voedselsystemen. Geschat wordt dat ongeveer een derde van al het voedsel in de wereld niet gegeten wordt.

Voedselsystemen veroorzaken een kwart tot een derde van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen

Voedselverspilling begint al vroeg in de keten. Een fors deel gebeurt bij de producent en bereikt dus nooit de supermarkt of horeca. Deze producent kan een boer, teler, fabriek, productverpakker of tussenhandelaar zijn. Zij gooien producten weg vanwege oogstverliezen, overschotten of een afwijkende maat of uiterlijk.

Circulaire voedselketen

In 2020 maakten supermarkten voor het eerst cijfers over voedselverspilling inzichtelijk. Daaruit bleek dat met name in brood en banket relatief veel verspild wordt. Inzicht is belangrijk, want dit is de eerste stap naar een oplossing. Net als het stimuleren van innovaties voor een circulaire voedselketen, zoals de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling doet met vouchers. Daarmee kunnen bedrijven hun business cases voor het verminderen van verspilling verder ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.

Food Waste Challenge

Dat er oplossingen zijn om minder voedsel te verspillen maakte de actie ‘Food Waste Challenge’ in de horeca duidelijk. Deelnemers aan deze challenge toonden al in 2019 aan dat besparingen van meer dan 50% haalbaar zijn in restaurants en hotels. Dat betekent alleen al in Nederland een jaarlijkse besparing van 61 miljoen kilo minder voedsel verspillen. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van de ondernemer. De 61 miljoen kilo voedsel zou op jaarbasis € 582 miljoen besparen.

Voor de horeca is open gaan op dit moment natuurlijk prioriteit nummer 1, maar minder voedsel verspillen zou aandacht moeten krijgen van ons allemaal, van industrie tot consument.

Snel delen

Afbeelding
Carin van Huet

Directeur Food en Agri Nederland bij Rabobank