Skip to content

De rol van de Nederlandse boon in de eiwittransitie

De potentie van de Nederlandse boon stond centraal tijdens de talkshow Wonderboon.

Updated on:
Achtergrond
Grondstoffen
Nederlandse boon premium

Peulvruchten zijn heel aantrekkelijk en gewenst in het menu van de toekomst. Foto: Ronald Hissink

Ondanks het toenemend aantal vegetarische burgers in de winkelschappen, de Nationale Eiwitstrategie en een bean-deal groeit de consumptie van bonen minimaal. De potentie van de Nederlandse boon stond centraal tijdens de talkshow Wonderboon van Pakhuis De Zwijger. De conclusie: iedere peulvrucht is uniek. Laat de diversiteit terugkomen in nieuwe bereidingswijzen en eetmomenten, zoals als vleesvervanger, in salades en als snack.

Bonen zijn gezond, eiwitrijk, goed voor de biodiversiteit en voor stikstofbinding. Al decennialang kennen we de voordelen van bonen op het menu, maar de teelt en consumptie van (Nederlandse) bonen is de afgelopen jaren enorm afgenomen. In 1988 werd bijvoorbeeld 14.000 hectare geteeld, tegenover 7.800 hectare in 2010. De hoofdrol van de boon is langzaam verschoven naar een bijrol. Terwijl het ministerie van LNV in het kader van de Nationale Eiwitstrategie hoge ambities heeft voor een meer plantaardig menu. Deze situatie schetst culinair journalist Joël Broekaert tijdens de eerste editie van de Wonderboon, een talkshow van Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Wendy Noordzij

Freelance redacteur