Skip to content

De toekomst is aan technofood

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Teelt van Plantlab. - Foto: ANP

Teelt van Plantlab. - Foto: ANP

Stadslandbouw. Lang was het een term die binnen de sector meewarige blikken opriep. Dat waren hipsters die op een dakterras ‘ontdekten’ wat boeren en telers allang wisten: tomaten groeien aan planten en die kun je verbouwen, ja duuh.

Maar dankzij kapitaalsinjecties, teelttechnische vernieuwing én de koppeling aan de digitale wereld is diezelfde stadslandbouw nu bezig aan een revolutie die nog stappen verder gaat dan de toch al best innovatieve glastuinbouw. De nu aangekondigde samenwerking van online supermarkt Picnic met plantenkweker PlantLab bewijst dat.

Duurzaam en gezond

Buiten worstelen de biologische en gangbare landbouw met duurzaamheid, imago en lage prijzen. Technologie is voor veel consumenten een vies woord. ‘Ambachtelijk’ en ‘natuurlijk’ wordt geassocieerd met ‘gezond’ en ‘duurzaam’.

Denk aan de productie van insecten, kweekvlees en kweekzuivel, of aan het succes van de (fabrieksmatig gemaakte) vleesvervangers

En wat doen de snelle jongens van de indoor-stadslandbouw? Zij weten duurzaamheid, gezondheid, lokale productie en efficiency wonderbaarlijk makkelijk te koppelen aan ultra-hightech. Er is helemaal niks ‘natuurlijks’ aan de groenten die PlantLab produceert. Ze groeien binnen, onder led-licht, in stellages, en misschien, maar niet noodzakelijkerwijs, in (plastic) potten met grond erin. Maar ze zijn wel schoon, fris, aantrekkelijk en gezond – al zijn er mensen die denken dat de voedingswaarde van groente die niet in grond groeit, minder is. De nieuwe stadslandbouw maakt de controverse tussen ‘bio’ en ‘gangbaar’ in één klap irrelevant.

Welzijn en integriteit

Vanuit een bredere context is het eigenlijk niet gek dat er zoveel enthousiasme is voor hightech geproduceerd voedsel. Alles om ons heen is immers hightech.

Kan het ook in andere delen van de voedingssector? Jazeker, het gebeurt al. Wel is er in de vorm van welzijn en integriteit van productiedieren een grote, mogelijk onoverkomelijke hindernis om in de veehouderij voluit hightech te gaan, à la PlantLab. Toch borrelt het ook daar. Denk aan de productie van insecten, kweekvlees en kweekzuivel, of aan het succes van de (fabrieksmatig gemaakte) vleesvervangers.

Let op, de toekomst is aan het technofood.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur